Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Gyertyaszentelő Boldogasszonyt ünnepelték

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__80/i__30230
Urunk bemutatásának ünnepén, ősi nevén Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, február 2-án a katolikus közösségek megemlékeznek arról, hogy születése után negyven nappal Szent József és Szűz Mária bemutatta a kisded Jézust a jeruzsálemi templomban. A Wojtyla Barátság Központban ez alkalomból gyertyát szentelt dr. Finta József érseki helynök, a Nagytemplom plébánosa. (Fotók: Mátyus István)

A Wojtyla Ház kórusának előadása után Farkas Pál, a népkonyha programszervezője köszöntötte a vendégeket: Lévai Jánosné tanácsnokot, dr. Finta József atyát, Tarjányi Antalt, a Kecskeméti Vadaskert főállatgondozóját, valamint Facol Lajost, a ház egyik lelkes önkéntesét. Egyúttal megköszönte a Gáspár András Szakgimnázium és Szakközépiskola fodrász- és kozmetikus tanulóinak délelőtti munkáját, melynek eredményeképpen megújulhatott több tucat gondozott külső megjelenése.

Tarjányi Antal arról számolt be, hogy a Kecskeméti Vadaskert medvéje a hétvégén kijött „barlangjából” és meglátta árnyékát, majd étkezés után visszament helyére. Ez a néphagyomány szerint hosszú telet sejtet. – Tehát még várhatók fagyok februárban a medve jóslása szerint – fogalmazott a főállatgondozó.

József atya Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéről beszélt.

Az Úr bemutatása a nyugati liturgiában Szűz Mária tisztulásának és a fénynek az ünnepe, a görög liturgiában pedig a találkozásé – ekkor találkozott Krisztus az emberiséggel Simeon és Anna próféta asszony személyében. Lukács evangélistától tudjuk, hogy az előírt áldozat felajánlásakor jelenlévő agg Simeon Jézust a nemzetek megvilágosítására szolgáló világosságnak nevezte. Innen ered a gyertyaszentelés szokása.

A gyertya az ókeresztény időktől Krisztus-jelkép; a viasz emlékeztet Jézus emberi természetére, a világosság pedig istenségére. Az önmagát felemésztő gyertya mások szolgálatára világít, ugyanakkor az élő cselekedetben világító hit szimbóluma is. Ezen az ünnepen a szentmiséken megáldják a gyertyákat, legtöbb helyen körmenetet is tartanak.

– Az egyszerű, megszokott, hétköznapi dolgok az igazán nagyok. Ezekben is fel lehet ismerni Isten nagyszerűségét. Simeon megtapasztalhatta élete beteljesülését: láthatta az újszülött Jézust. Az emberi élet lényege, hogy találkozzunk Jézussal, majd földi létünk végén hazatérjünk hozzá – hangoztatta a Nagytemplom plébánosa.

Lévai Jánosné is üdvözölte a Wojtyla Ház gondozottjait. Köszöntőjében felhívta a figyelmet: még vasárnapjaink is gyakran az anyagiak hajszolásával telnek. A lélek ápolására legtöbbször nem fordítunk gondot. – Az ember feltöltődik, ha ilyen egyházi ünnepeken részt vesz. Én is mindig feltöltődöm, amikor ide, a Wojtyla Házba jöhetek – szólt a jelenlévőkhöz. Egyben bejelentette: Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke elfogadta a Wojtyla Barátság Központ meghívását, és részt vesz a szociális intézmény április 2-ai rendezvényén, melyen Karol Wojtyla – Szent II. János Pál pápa – halálának, vagyis égi születésnapjának 15. évfordulója alkalmából tart emlékünnepséget a népkonyha sorsközössége.

A programot a felszólalások között a Wojtyla-kórus tagjainak énekhangja és Tóthné Király Enikő kórusvezető gitárjátéka színesítette.

Az eseményt a Balázsokért szóló közös imádság zárta, majd kezdetét vette az ebédosztás, mely ezúttal a Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia anyagi támogatásával valósulhatott meg. Finta József atya, a hívőközösség lelkipásztora kolbászos rakott burgonyát, kenyeret és süteményt szolgált fel a szegényeknek.

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés