Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Kirgizisztánba „látogattak” a wojtylások

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__94/i__29963
A közép-ázsiai Kirgizisztánba röpítette a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait Szilágyi Áron dorombjátékos, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője hétfőn, a Wojtyla Akadémia előadássorozat keretében. A fotókkal gazdagon illusztrált útibeszámoló apropóját a tavaly augusztusi Nomád Világjátékok megnyitóján történt hangszeres vendégszereplés szolgáltatta. (Fotók: Mátyus István)

– Szovjet életérzés és nomád gondolkodás diktatórikus politikai berendezkedéssel keveredve. Egyik oldalon barátságos fogadtatás, másrészt viszont a nyakunkra küldtek egy kísérőt, aki tapodtat sem mozdult mellőlünk, mintha csak Észak-Koreában lettünk volna. Tradicionális zene a színpadon, de a taxikban popzene szól. Ilyen kettősség figyelhető meg mindenütt a mai Kirgizisztánban. A közismert dorombjátékos röviden ekképp summázta közép-ázsiai tapasztalatait a Wojtyla Ház szegényeinek, majd képek jelentek meg a vetítővásznon „Ázsia Svájcáról”.

Odafelé a kazahsztáni Almatyn keresztül vezetett útjuk, ahol betértek a helyi piacra, ami nagyjából úgy festett, mint nálunk egy vásárcsarnok a 70-es években. Benne ló-, birka- és kecskehússal, különféle sajtokkal, kumisszal, vagyis erjesztett lótejjel – mondta.

– A buszoknak nincs menetrendjük, akkor indulnak, amikor teljesen megtelnek utasokkal. Ha nincsenek teli a járművek, előfordulhat, hogy estig sem moccannak a kiszolgált állapotú, meglehetősen koros, rozsdaette Mercedes Sprinterek – más típussal nem is találkoztunk. Ráadásul gyakran az sem igazán derül ki egyértelműen, valójában hová is megy a mikrobusz – szemléltette a helyi közlekedés sajátos vonásait.

– A lovat úgy használják a gyerekek, mint nálunk a kerékpárt. A lótaxi lényege: ülj fel a hátára, mivel nyereg nincs rajta, és menj, közben pedig kapaszkodj az állat sörényébe – folytatta beszámolóját a dorombjátékos, aki a kirgiz kereskedők által árusított farkasbundákat is bemutatta az egyik vetített képen.

A Nomád Világjátékokról kifejtette: tavaly szeptemberben harmadik alkalommal rendezték meg a közép-ázsiai régió házi olimpiáját, a világ legnagyobb tradicionális sportviadalát Kirgizisztánban, a festői Isszik-tó partján fekvő Cholpon-ata városában és a közeli Kircsin völgyben, a Tien Shan hatalmas hegyei között. A tornán – melynek megnyitóján Magyarország miniszterelnöke is megjelent – magyar versenyzők úgyszintén részt vettek, négy arany-, négy ezüst- és négy bronzérmet szerezve hazánknak.

Szilágyi Áron zárásként kirgiz dallamokat szólaltatott meg dorombján – zajos tapsvihar kíséretében.

 

 

 

 

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés