Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Egészségnevelés a Wojtyla Házban

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__94/i__30035
A vastagbélszűrés fontosságára hívta fel a figyelmet Galambos Csilla mentálhigiénés szakember, a Kecskeméten működő Egészségfejlesztési Iroda (EFI) munkatársa a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára tartott hétfői előadásában. A Wojtyla Akadémia programsorozat e heti epizódja ismét sok érdeklődőt vonzott a népkonyha dísztermébe.

Genetikai, környezeti és életmóddal összefüggő tényezők állnak a vastagbélrák kialakulásának hátterében. Egyes gyulladással járó bélbetegségek és a családi halmozódás különös kockázatot jelentenek – hangoztatta az előadó.

A szűrővizsgálat átlagos kockázatú személyekre terjed ki. Az, hogy ismerjük a rákot megelőző állapotokat, és hogy ezek rosszindulatú daganattá alakulása időben elhúzódó folyamat, esélyt ad a korai felismerésre. A szűrésnek a már kialakult vastag- és végbélrák mellett a még jóindulatú polipok felismerése is célja.

Galambos Csilla kiemelte, a vastag- és végbélrák hosszú idő alatt fejlődik ki, és ez alatt, ha nem is állandóan, bizonyos rendszerességgel vérezget. A fejlődő daganatnak ezt a tulajdonságát használják ki azok a módszerek, amelyek a rejtett bélvérzés székletbeli kimutatásán alapulnak.

Az 50-70 éves korosztály névre szóló meghívólevelet kap. A meghívásra kétévente kerül sor.

Ha a székletben a laboratóriumi vizsgálat során nem találtak vért, nincs további tennivaló, a következő szűrővizsgálat két év múlva esedékes.

A pozitív szűrővizsgálatot teljes colonoszkópiás vizsgálatnak kell követnie. Amennyiben ennek során nem találnak vastagbélrákot, törekedni kell a székletben észlelt vér forrásának felfedésére.

 

 

 

 

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés