Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Wojtyla Akadémia: Csillagok és bolygónk – Helyünk a világegyetemben

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__94/i__30200
Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium szakelőadója olyan kérdésekre adott választ a Wojtyla Barátság Központban, mint például milyenek közelről a csillagok, és melyik van hozzánk legközelebb? (Fotók: Mátyus István)

Azt is megtudhatták a népkonyha gondozottjai, hogy a csillagok – a köztudattal ellentétben – gömb alakúak, világítanak, ráadásul felfoghatatlanul gigantikus méretűek.

– A hozzánk legközelebbi maga a Nap, melynek fénye sokféle színű fény keveréke. Egyébiránt 109-szer akkora, mint bolygónk. Azért látjuk nagyobbnak, mint más, hozzá hasonló méretű csillagokat, mert közelebb van a Földhöz. A Nap – mely 150 millió kilométerre található tőlünk – a törpecsillagok közé tartozik. Eléréséhez, 100 km/h haladási sebesség esetén, 171 évre lenne szükség – tájékoztatott a szakember.

A csillagok annyira messze helyezkednek el, hogy fényévben mérjük távolságukat. A szabad szemmel láthatók több ezer fényévre vannak a Földtől, a láthatatlanok ennél sokkal messzebb, akár 12-13 milliárd fényévnyire.

A Tejútrendszer egy galaxis. Tudományos becslések szerint legalább 100 milliárd bolygó foglaltatik bele, továbbá 10 milliárd fehér törpe, egymilliárd neutroncsillag, és 100 millió fekete lyuk is.

A közel egy órányi előadás második felében a jelenlévők számítógépes animációkat tekinthettek meg, melyekben feltárult az egész világegyetem kinézete.

A bemutató során számok, adatok garmadája „röpködött a levegőben”, melyek nagyságát emberi agy szinte felfogni sem képes. Mindemellett különleges látványelemek tárulkoztak a nézők elé, melyeket kívülállók még aligha láthattak – nemcsak a Wojtyla Házban, de talán az országban sem.

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés