Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Virtuális képkiállítás a Wojtylában

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__94/i__30219
Harsányi Zsuzsanna festőművész, a Kecskeméti Szent László Lions Club elnöke több tucat festményét „hozta” magával a Wojtyla Barátság Központba. Kedd délelőtti előadásában ugyanis kivetítőről szemlélhették alkotásait a népkonyha gondozottjai. (Fotók: Mátyus István)

A festőművész elmondta, idestova húsz éve foglalkozik festészettel, mivel azonban ebből teljes egészében nem tud megélni, emellett alkalmazott grafikával keresi kenyerét.

1993-ban bábáskodott a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola megszületésekor, majd hosszú időre másfelé terelte a sors keze. Az elmúlt három esztendőben tért vissza oktatóként a művésziskolába. Eddig mintegy száznegyven önálló kiállítása nyílt országszerte és a nagyvilágban. Pasztellkrétával dolgozik. Eleinte alkotótáborokban tevékenykedett, illetve szabad környezetben. Mostanság azonban egyre többet tartózkodik saját műtermében.

– Portrémunkáknál előbb kiválasztom a modellt és öltözékét, a helyszínt, majd a napszakot, amikor legjobbak a fényviszonyok. Ez összességében több órát vesz igénybe. A modellről gyakorta fotót készítek, ugyanis amíg megfestek valakit, a fényviszonyok folyamatosan változnak a környezetemben. A fény-árnyék játéka, az egyén mellett, főszerepet játszik a festményeimen – árult el néhány kulisszatitkot, hogyan alkot a mindennapokban.

A közönség azt is megtudhatta, hogy közelképeit inkább fotóról, a távolabbiakat viszont elsősorban szabad ég alatt vagy műtermében festi. Azért is szeret fényképek alapján alkotni, mert a fotók hűen visszatükrözik modelljei egyéniségét. Mások képanyagát soha nem használja, mert „kell, hogy a látvány élményét magam is átéljem”. Minél idősebb egy arc, annál karakteresebb, ezeket pedig könnyebb megfesteni, mint a fiatalabb tekinteteket. A portréalanyok „átírhatók”, ugyanis környezetüket, öltözéküket meg lehet változtatni az élőben látottakhoz képest.

 

 

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés