Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

A 150 éves Kecskeméti Lapokra emlékeztek

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__29291
Idén ünnepeli 150. születésnapját a Kecskeméti Lapok. Ebből az alkalomból készített a Kecskeméti Médiacentrum és a Katona József Múzeum közös tablókiállítást, amely 27 lapszám címoldalán keresztül mutatja be a lap történetét. (Fotók: Mátyus István – Alföldi Civil Napló)

Százötven éves újságok és nyomdatechnikai eszközök is láthatók az egykori Liberté étteremben a 150 éves Kecskeméti Lapokat ünneplő, ma nyílt kiállításon. A kiállítás megnyitóján tiszteletét tették a lap korábbi szerkesztői – köztük Farkas P. József, aki tizenöt éven keresztül menedzselte a lapot – és a város képviselői is. A megjelenteket Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester köszöntötte, a lap történetéről pedig Bán János a Kecskeméti Médiacentrum ügyvezető-főszerkesztője és Hajagos Csaba történész-muzeológus mesélt. A Kecskeméti Lapok elindulása tulajdonképpen a kecskeméti sajtó születésnapja.

– Ez a 150 év megannyi újraindulásról, újjászületésről is szól. És minden újjászületésnek valahol az állt a hátterében, hogy folyamatosan bebizonyosodott: a kecskemétiek szeretnek a saját városuk életéről tájékozódni – emelte ki Bán János, a Kecskeméti Médiacentrum ügyvezető-főszerkesztője.

A lap korábbi ikonikus címoldalairól készült tablók a Kecskeméti Médiacentrum és a Katona József Múzeum együttműködésének köszönhetők. A tablókon 27 címoldal látható az 1868 és 2015 közötti időszakból.

– A legjelentősebb cikkeket tartalmazó Kecskeméti Lapok címoldalaiból mikro-sajtótörténeti kiállítást készítettünk, amelyet megelőzött egy történeti összefoglaló, hogy valójában abban az időben hol volt található az első szerkesztőség, kik voltak azok a személyek – Hornyik, Madarassy, Dékány, Lestár, Kada – akik ebbe a lapba beledolgoztak – mondta Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum történész-muzeológusa.

A vitrinekben Tarapcsik Sándor kecskeméti aranykoszorús könyvkötő eszközei, munkái is láthatók. A Kecskeméti Lapok az elmúlt 150 évben többször megszűnt, majd újraindult. Amikor 1868. október 3-án először megjelent, 400 példányt nyomtak az akkor négyoldalas lapból. Jelenleg 40 ezer példányban jelenik meg minden második héten.

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés