Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

A 150 éves Kecskeméti Lapokra emlékeztek

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__29291
Idén ünnepeli 150. születésnapját a Kecskeméti Lapok. Ebből az alkalomból készített a Kecskeméti Médiacentrum és a Katona József Múzeum közös tablókiállítást, amely 27 lapszám címoldalán keresztül mutatja be a lap történetét. (Fotók: Mátyus István – Alföldi Civil Napló)

Százötven éves újságok és nyomdatechnikai eszközök is láthatók az egykori Liberté étteremben a 150 éves Kecskeméti Lapokat ünneplő, ma nyílt kiállításon. A kiállítás megnyitóján tiszteletét tették a lap korábbi szerkesztői – köztük Farkas P. József, aki tizenöt éven keresztül menedzselte a lapot – és a város képviselői is. A megjelenteket Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester köszöntötte, a lap történetéről pedig Bán János a Kecskeméti Médiacentrum ügyvezető-főszerkesztője és Hajagos Csaba történész-muzeológus mesélt. A Kecskeméti Lapok elindulása tulajdonképpen a kecskeméti sajtó születésnapja.

– Ez a 150 év megannyi újraindulásról, újjászületésről is szól. És minden újjászületésnek valahol az állt a hátterében, hogy folyamatosan bebizonyosodott: a kecskemétiek szeretnek a saját városuk életéről tájékozódni – emelte ki Bán János, a Kecskeméti Médiacentrum ügyvezető-főszerkesztője.

A lap korábbi ikonikus címoldalairól készült tablók a Kecskeméti Médiacentrum és a Katona József Múzeum együttműködésének köszönhetők. A tablókon 27 címoldal látható az 1868 és 2015 közötti időszakból.

– A legjelentősebb cikkeket tartalmazó Kecskeméti Lapok címoldalaiból mikro-sajtótörténeti kiállítást készítettünk, amelyet megelőzött egy történeti összefoglaló, hogy valójában abban az időben hol volt található az első szerkesztőség, kik voltak azok a személyek – Hornyik, Madarassy, Dékány, Lestár, Kada – akik ebbe a lapba beledolgoztak – mondta Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum történész-muzeológusa.

A vitrinekben Tarapcsik Sándor kecskeméti aranykoszorús könyvkötő eszközei, munkái is láthatók. A Kecskeméti Lapok az elmúlt 150 évben többször megszűnt, majd újraindult. Amikor 1868. október 3-án először megjelent, 400 példányt nyomtak az akkor négyoldalas lapból. Jelenleg 40 ezer példányban jelenik meg minden második héten.

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés