Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

„Végtelen szeretet”- II. János Pál megzenésített versei – vatikáni sajtótájékoztató

| Feltöltve: | | Forrás: http://www.oecumene.radiovaticana.org | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__3802
November 28-án, pénteken délelőtt fél 12-kor a szentszéki sajtóteremben bemutatták a „Végtelen szeretet” című CD-t, amely a Deutsche Grammophon és a Vatikáni Könyvkiadó közös gondozásában jelent meg Plácido Domingo spanyol tenor énekes és a Londoni Szimfonikus Zenekar közreműködésével. Elsőnek Giampaolo Crepaldi püspök, a Iustitia et Pax Pápai Tanács titkára szólalt fel. „Ez a sajátos kezdeményezés két művészetet, a költészetet és a zenét köti egy albumba, amelynek „Végtelen szeretet” a neve – mondta a főpásztor.
A zene, a világhírű Plácido Domingo tenorénekes révén, mintegy felhangosítja Isten szolgája, a nagy és felejthetetlen pápa költeményeit. A 12 zeneszámot tartalmazó CD nemcsak a kiváló előadók miatt rendkívül értékes, hanem tartalmát tekintve is. A hallgatókat arra készteti, hogy ismét felfedezzék a szépséget egy olyan világban, amely elfeledte annak forrását, értelmét és vonásait. Ezzel a kezdeményezéssel a vallásos költészet és a zene az emberi szellem által megteremtették a szépség csodáját. A zenealbum eredeti módon illeszkedik bele korunk kulturális és zenei körképébe, összhangban a „duc in altum” – „evezz a mélyre!” felhívással, amelyet olyan gyakran hangoztatott II. János Pál élete utolsó éveiben. A zene felidézi bennünk II. János Pál emlékét és egész életét, amelyet gyakran sújtottak drámák, de amelyet Isten és az emberek iránti szenvedélyes szeretettel élt le. Mi a titka Wojtyła pápa költészetének? – tette fel a kérdést Giampaolo Crepaldi püspök, majd így válaszolt: II. János Pál számára minden abból az igenből fakad, amelyet Isten mondott az embernek. Az ember iránti végtelen szeretetében Isten igent mondott méltóságára, valódi szükségleteire. Az embert a teremtés legfelsőbb csúcsára helyezte, örökkévalósággal ajándékozva meg. Isten igenjének világossága tehát beragyogja az ember egész létét, felfedve végső elrendeltetését. Jobban megérteti egyben az emberek egymáshoz fűződő kapcsolatait is, rávilágítva arra, hogy mindnyájan Isten gyermekei, tehát egymás testvérei vagyunk. Isten igenje azt jelenti, hogy szereti az embert és feláldozza önmagát érte. Ez a kereszténységen kívül hallatlan tény minden vallás számára. A kereszténység forrásánál nem az ember mond igent Istennek, hanem fordítva, Isten mond igent az emberre – tette hozzá Crepaldi püspök, a „Iustitia et Pax” Pápai Tanács titkára. A zeneszámok számos témát érintenek – családi szeretet, munka, háború, haza – de mindegyik gyökere Isten emberek iránti végtelen szeretetében található. Plácido Domingo a sajtókonferencián többek között elmondta: „Ez a CD nemcsak a vallásos embereknek szól, hanem mindazoknak, akik tisztelik II. János Pált. Rendkívüli nagyságú személy volt, aki egész életét az emberiség és Isten szolgálatába állította. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan szent lesz” – mondta a világhírű spanyol énekes.
Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés