Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Borszentelés a Barátoknál

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__3955
Meghitt, emelkedett hangulatú ünnepség keretében szentelte meg az oltár elé helyezett palackok tartalmát szombaton este, a Barátok templomában Bárkányi Ernő atya, érseki tanácsos, templomigazgató. Szent János ünnepnapján most – több évtizedes kihagyás után – ismét fölhangzott a szentélyben a bort magasztaló, a szőlőművest, a vincellért, valamint a mértékkel ivókat is földicsérő ima. Szerencsére sokan hallották meg a pap hívását, és sokan hozták el áldásra, kóstolásra féltve őrzött nedűiket. A szentelés díszvendége a szarkási Dimenzió Borászat volt, az a kecskeméti pincészet, családi borgazdaság, amely a Kövidinkájával 2008-ban kiérdemelte a Kecskemét Bora címet.
Bárkányi Ernő atya beszédében fölidézte a borszentelési ünnep ősi – sok tekintetben máig a homályban levő – eredetét. Bálint Sándor néprajzkutató professzor szerint, a korakereszténység egy dionűszoszi-ájulásos-ivászati szokást próbált reformálni, normalizálni, szelídebbé és egyháziassá alakítani, azt, amely a napforduló környékén pusztította az emberek elméjét és máját. A rítus megmutatta, hogy a bor a Jóisten adománya, amelyet az ember kemény munka árán és kegyelmek elnyerése esetén tud készíteni. A mértéktelenség azonban a gyógyító, bátorító, kedvet fokozó nedűt méreggé tudja változtatni, amely leépíti a személyiséget, és állati szintre nyomja az embert. Persze magáról Szent Jánosról is szó esett, a legkedvesebb apostolról. A templomi szent cselekményeket a Porta Egyesület díszteremben tartott borkóstoló zárta. Bemutatozott a Dimenzió Pince úgy is, mint a hívek jó szándékából és tiszteletéből származó/született AZ ÉRSEK BORA – triumvirátus termelője, palackozója, amely – fölhatalmazottan -címkéjén hordozza a Kalocsai Főszékesegyház, valamint dr. Bábel Balázs címerének és sajátkezű aláírásának a képét és a metropolita jelmondatát is.
Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés