Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

A Wojtyla Ház nagydíjasa H. Barakonyi Klára tűzzománc művész

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__5990
Egy kitűnő pécsi alkotóművész, H. Barakonyi Klára nyerte el a Karol Wojtyla Ház, - egyben az idei Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótábor – nagydíját. A kitüntetés átadása az augusztusi művelődési központi kiállítás megnyitóján nem történhetett meg a művésznő akadályoztatása miatt, így arra a napokban került sor a Wojtyla Ház dísztermében.
Az idei pályázatok jelentős szempontja volt a szakralitás, ezen belül is a legismertebb, mindennapi imádság a Miatyánk, a Páter Noster. Ehhez kapcsolódtak a magasan kvalifikált ihletett alkotások, így H. Barakonyi Klára művei is. A ház gondozottjai és munkatársai megcsodálhatták a díjnyertes alkotásokat. Az alkotót és az alkotást egyébként Gyergyádesz László, az alkotóműhely igazgatója mutatta be a vendégeknek. Az intézményben Farkas P. József kalauzolta a megjelenteket és adott tájékoztatást a Wojtyla örökség ápolásának kecskeméti módszereiről. A művésznő így vall önmagáról: H. Barakonyi Klára képző- és iparművész Pécsen születtem. 1941. június 3-án. Ma is itt élek és dolgozom. A Pécsi Tanárképző Főiskolán biológia-földrajz-rajz szakos diplomát 1963-ban kaptam. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1969-ben diplomáztam. Tanítottam a kaposvári és csurgói gimnáziumokban, majd 1972-1995-ig Pécsett a Pollack Mihály Műszaki Főiskola Építész Karának docense voltam. Mestereim Platthy György, Dr. Végvári Lajos, Barcsai Jenő, Sarkantyú Simon és Balogh Jenő voltak. 10 évig dolgoztam a Pécsi Grafikai Műhelyben, ahol a sokszorosító grafikai mesterséget Bizse Jánostól tanultam. 1989 óta a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely tagjaként zománcművességgel foglalkozom. Ebbéli mesterem Turi Endre volt. Tanulmányúton voltam külföldi művésztelepeken: Lengyelországban, Jugoszláviában, Németországban. 1963-tól rendszeresen részt veszek pécsi, baranyai, országos és külföldi kiállításokon munkáimmal. Különböző műfajokban, különböző technikákkal és anyagokkal dolgozom (grafika, festészet, tűzzománc, üveg). Az engem körülvevő világ rám ható jeleire reagálva komponálom képeimet, alakítom térformáimat. A teremtő elveket a szépség és harmónia esztétikai kategóriái mentén érvényesítem. Kiszámított felületszerkesztés, tudatos színválasztás mellett az érzelmek hullámzása, változásai sokszor szürrealisztikus tálalásban testesülnek meg munkáimban.
Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés