Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Karácsonyi ünnepséget tartott a Puszta Német-Magyar Kulturális Egyesület

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__52/i__25304
A száznál is több tagot számláló kecskeméti székhelyű Puszta Német-Magyar Kulturális Egyesület idén a Sasfészek Étteremben rendezte meg karácsonyi ünnepségét. A hangulatos találkozó baráti beszélgetéseken túlmenően egymás jobb megismerésére is lehetőséget kínált. (Fotók: Tódor Norbert)

Az esemény résztvevői többségében huzamosabb ideje hazánkban élő német anyanyelvű nyugdíjas korúak voltak, azonban akadt közöttük helyi nyelvtanár, illetve Németországba szakadt hazánkfia, aki idővel visszatért, s jelenleg egy német nagyvállalat kecskeméti telephelyén dolgozik. Az ünnepi alkalmon mások mellett részt vett családjával a Mercedes-gyár egyik külföldi mérnöke, valamint megjelent egy svájci illetőségű fiatalember, Yannick Scheidegger is, aki 2016 áprilisa óta kutyamenhelyet üzemeltet Matkópusztán.

A csevegős-zenés estet Sántáné Dajka Judit vezetőségi tag nyitotta meg, aki az egyesület keretein belül abban segíti a németeket, hogy minél jobban otthon érezzék magukat az országban.

Facol Lajos vezetőségi tag a Bácskában született. Negyvenegy évig Németországban dolgozott vendéglátóipari területen, és most nyugdíjasként örömmel egyengeti a Magyarországon letelepedett németek útját.

Eva-Marie Meißner - aki szintén tagja az egyesület vezetőségének - négy éve él hazánkban. Ő elsősorban az itt élő ellátásra, gondozásra szoruló időskorú németek helyzetét igyekszik megkönnyíteni.

Az egyesület vezetői azt is elmondták, hogy szervezetük nem kizárólag külföldiek támogatására jött létre. Gondolnak a hátrányos helyzetben élő magyar emberekre is. Ezzel kapcsolatban felidézték, hogy szervezetük idén júliusban kapcsolatba lépett a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központtal, amely népkonyhai feladatokat lát el a városban, illetve közösségi programokkal, kulturális rendezvényekkel segíti a társadalmi felzárkózásban az általuk gyámolított szegényeket. Nyáron megállapodtak a Wojtyla népkonyha alaptó igazgatójával, Farkas P. Józseffel a jövőbeni együttműködés főbb kereteiben. Ezek szerint közösen szerveznek rendezvényeket a Wojtyla Házban, illetve más helyszíneken, valamint a kulturális egyesület anyagi támogatás formájában „beszáll” a népkonyha szociális étkeztetési feladatainak ellátásába.

A hangulatos vacsoraest második felében két csinos segítővel megérkezett a mikulás. Egy-egy találós kérdést tett fel minden résztvevőnek, és aki helyes választ tudott adni, kapott egy mikuláscsomagot. Természetesen mindenki „átment a vizsgán”.

Háttér:

A német és magyar tagokkal egyaránt rendelkező Puszta Német-Magyar Kulturális Egyesület 1999 óta működik Kecskeméten. A szervezet feladatának tekinti a német és magyar kulturális kapcsolatok kiszélesítését, a kultúrák megismerésének és közeledésének elősegítését, a hagyományőrzést, új hagyományok kialakulását. Az egyesület kulturális és társadalmi érdekeket képvisel, továbbá változatos programokat szervez időseknek, fiataloknak egyaránt.

Ízelítő eseménynaptárukból:

-          Kirándulások Magyarország érdekes városaiba és tájaira,

-          Puszta Nap kulináris élvezetekkel és szórakoztató programokkal,

-          Német nyelvű mozi és színház,

-          Meghívott vendégek előadásai.

Minden hónap első hétfőjén 18 órai kezdettel rendezik meg az úgynevezett Törzsasztalt, ahol a tagok kötetlenül ismerkedhettek egymással, valamint közös programokat tervezhetnek, szervezhetnek.

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés