Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

14 éve szolgálja Kecskemét szegényeit a Wojtyla Ház

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__80/i__29901
Pontosan 14 évvel ezelőtt e napon – Szent Anna emléknapján – kezdte meg működését a Wojtyla Barátság Központ. Erre emlékeztek ünnepélyes keretek között péntek délben a szociális létesítmény fenntartói, gondozottjai az alapító Pintér család, valamint Lévai Jánosné önkormányzati képviselő és dr. Jeney Gábor soltvadkerti plébános atya jelenlétében. (Folytatás a képek után, fotók: Mátyus István)

Akkor délben Bárkányi Ernő, a Szent Miklós templom plébánosa megáldotta a szegények ételét és a sorban álló rászorultakat, egyúttal Isten áldásában gazdag munkálkodást kívánt az üzemeltetők és önkéntes segítőik számára. Így indult az Egressy utcai népkonyha máig tartó missziós tevékenysége.

A Szent Anna napi ünnepségen a támogatók közül is többen tiszteletüket tették. Kecelről a Pintér Művektől Pintér Józsefné Ilona asszony és Pintérné Farkas Csilla ezúttal sem érkezett üres kézzel, ők biztosították az ízletes ebédet – marhagulyást és mellé meggyes, kakaós rétest.

Az esemény hangulatát Somogyi Károly emelte zeneszóval, Oskolás János kortárs költő pedig Szent Anna napra íródott versét adta elő.

Farkas Pál, a Wojtyla Ház önkéntes programszervező munkatársa dióhéjban felelevenítette az elmúlt tizennégy esztendő legemlékezetesebb pillanatait. Felidézte az egykori romos épület kinézetét, melynek helyén azóta igazi közösség született, továbbá a támogatók jóvoltából az elmúlt évek során ez idáig több mint 5100 napon adtak ételt a szegényeknek. Számosan kétkedve, hitetlenkedve fogadták a népkonyha ötletét, de mára már mindenki számára bebizonyosodhatott, az ötlet jó volt, mely mögé önzetlen támogatók sokasága állt be ez idő alatt – hangzott el.

A támogatók nevében Pintér Józsefné emelkedett szólásra, aki néhány éve elhunyt férjével az elsők között támogatta és családjával egyetértésben támogatja ma is a Wojtylát. Márk evangéliumát idézve kért áldást az intézményre, a népkonyha munkatársaira és sorsközösségére.

Farkas Pál hozzátette: sajnos jó néhány támogatójuk már nem lehet velük, de a mennyből továbbra is vigyáznak rájuk. Közülük Pintér József mellett kiemelte a vecsési dr. Bálint Anna ügyvédnőt, aki szintén a kezdetektől fogva melléjük állt.

Facol Lajos, a német kötődésű Vidám Törzsasztal Társaságának vezetője is további sikeres éveket kívánt. A mindig mosolygós Facol úr öt éve segíti az intézményt, nemcsak anyagilag, hanem kétkezi munkájával és sok-sok vidámsággal egyetemben.

A város nevében Lévai Jánosné önkormányzati képviselő méltatta az intézményt. Kiemelte: a wojtylások fáradtságot nem kímélve dolgoznak az itt élő, többnyire önhibájukon kívül a társadalom perifériájára szorult emberekért. Kecskemét önkormányzata köszönettel tartozik ezért és az intézményt támogatók anyagi segítségéért, hogy a mindennapi melegétel mellett előadásokon, kulturális programokon, kirándulásokon vehetnek részt az elesettek.

– Önkormányzatunk – felismerve a jó szándékot – 15 évre ingyenes használatba adta ezen épületet az intézménynek. Ha nem került volna jó kezekbe, akkor már az enyészeté lett volna – fogalmazott Lévai Jánosné. A képviselő emellett felemlítette a kedves vendégeket, akiket a Wojtyla Házban üdvözölhettek az elmúlt 14 évben, azokat a fontos eseményeket, amelyben együttműködtek a lengyel-magyar barátságot ápoló intézménnyel, majd sok erőt, jó egészséget és sok-sok közös élményt kívánt a folytatáshoz.

Farkas P. József, a Wojtyla alapító-igazgatója a támogatók mellett Istennek mondott köszönetet, kiemelve: „változatlanul nem tudjuk, mi a létesítmény hosszú távú fennmaradásának titka, egy azonban bizonyos: a megfeszített munkán kívül más is szükséges hozzá – közbenjárás odafentről, égi patrónusunktól, Szent II. János Pál pápától”.

Végül dr. Jeney Gábor, a kecskeméti Nagytemplom egykori, Soltvadkert jelenlegi plébánosa mondott imát és áldotta meg a közösséget. Jeney atyát mindig örömmel és szeretettel fogadják a Wojtyla Barátság Központban, ugyanis mai napig ő az egyik legnépszerűbb a rászorulók körében.

A lélekemelő eseményt dr. Bálint Anna özvegye, Nagy István Elek, valamint a házaspár gyermekei is jelentős mértékben támogatták.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés