Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Kecskemét gazdasági úttörőiről a Wojtyla Házban

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__94/i__28673
Hlbocsányi Norbert levéltáros tartott előadást szerdán a Wojtyla Barátság Központ gondozottai számára. Interaktív prezentációjában Kecskemét modernkori gazdaságának létrejötte került reflektorfénybe a reformkorszak végétől az államosítások kezdetéig, közelebbről egy-egy gazdasági ágazat első, jellegzetes és meghatározó céges, családi, illetve személyes képviselője bukkant elő a feledés homályából. (Fotók: Mátyus István)

Katona József drámaíró idején volt-e gyár Kecskeméten? Mikor jelent meg városunkban az első kereskedő cég, gyár, pénzintézet, szövetkezet? És mikor került a helyi boltok polcaira az első üveg barackpálinka, illetve gyümölcsbefőtt? Hol gyulladt ki az első villanylámpa fénye? E kérdésekre is választ kaptak a népkonyha rászorultjai.

Az előadó bemutatta a Szilády, Katona, Gyenes és Schiffer családokat; elmondta miért játszottak fontos szerepet Kecskemét gazdasági életében. Kiderült, kik voltak azok a kecskeméti magánszemélyek, akik beosztásokat halmoztak, és hogyan hívták városunk legaktívabb polgárait, akik tevékenyen részt vettek a gazdasági alapításokban.

A Bács-Kiskun Megyei Levéltár állományából mutatott be a szakértő különféle iratokat: egy nyomdai privilégiumlevelet, az első hirdetést, az első gyáros fotóját, az első nagyáruház katalógusát, gyárak tervrajzait, háborús emlékeket, részvényeket, ipari oktatási emlékeket, az első benzinkutakról szóló iratokat, az államosításokat elrendelő utasításokat.

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés