Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Cseke Péter mesélt pályájáról a Wojtyla Házban

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__94/i__29340
A Jászai Mari-díjas művész tavaly kapta meg Bács-Kiskun Megye Prima Díját, ugyanakkor két igazgatói ciklus után harmadszor is elnyerte a Kecskeméti Katona József Színház igazgatói posztjára kiírt pályázatot. Cseke Péter elmondta a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek, miként alakult életének eddigi 65 éve, és arról is nyilatkozott, hogyan találta meg Istent. (Fotók: Mátyus István)

– Színházi családban cseperedve már gyerekként színidirektornak készültem.  Persze akkor még nem fogalmazódott meg bennem ilyen pontosan, de ma már tudom, hogy arról volt szó. Szüleim a nagyváradi teátrum tagjai voltak. Ahol egy bizonyos Laci bácsi minden dologhoz értett; olyan akartam lenni, mint ő. Egészében érdekelt a színház – árulta el az erdélyi gyökerekkel rendelkező színművész-igazgató.

– A Hunfalvy János Közgazdasági Szakközépiskolában érettségiztem. Színházvezetőként is jól jön, amit ott tanultam. Édesanyám döntése volt, aki úgy vélte: megfelelő alapot jelent, ha mégsem kerülnék be a színművészetire. Én szintén jó ötletnek tartottam, emellett azonban gyerekkoromtól izgatott annak lehetősége, hogy hivatásos diplomata legyek. Már csak azért is, mert sok nyelven tanultam – más kérdés, mennyire tudok. De azért a színészet kiskorom óta része volt az életemnek, nem csak a szüleim miatt; gyerekszínészként részt vehettem előadásokban. Közgazdasági szakérettségi után pedig bekerültem a színművészeti főiskola Szinetár Miklós és Babarczy László vezette osztályába – tette hozzá.

Megjegyezte: – Amikor 1992-ben eljöttem a Nemzetiből, a barátaim, egy ügyvédházaspár, azt mondták: csinálunk neked egy „bétét”, ne félj semmitől, ez a jövő. Tartottam kicsit a dologtól, de nem volt bennem erős félelem. A középiskolás gazdasági ismeretekkel átláttam a dolog könyvelési, adminisztratív részleteit. Aztán szívfájdalommal néztem sok nagynevű kollégát, ahogy a számlatömbjükkel tehetetlenkednek. Nem színésznek való az ilyesmi, a színésznek játszania kell. Nem jó helyzet, ha egy színjátszóból számlaadó szövegmondó kisiparos válik.

– Először átlépve a kecskeméti színház küszöbét, rögtön arra gondoltam, hazajöttem, hisz az itteni teátrumot is éppúgy Ferdinand Fellner és Hermann Helmer tervezte, akárcsak a nagyváradit. Ráadásul a két épület kialakítása is egyforma – idézte fel hírös-városbeli megjelenését Cseke Péter, aki közben ajándékként egy-egy CD-válogatást is átnyújtott Karol Wojtyla – Szent II. János Pál pápa – verseiből, saját előadásában.

Kérdésre válaszolva azt is kifejtette, miként viszonyul a szakralitáshoz, hogyan talált Istenre.

– Szüleim vallásos emberek voltak, megkereszteltek, ám hittanra nemigen jártam, főleg az uralkodó politikai helyzet miatt. Azonban mindig közel állt hozzám a spiritualitás. Keresztény tudatomban feleségemmel, Sára Bernadettel történő házasságkötésem hozott valódi fordulatot. Manapság már rendszeres bibliaolvasónak számítok.

Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója arról is érdeklődött, elfogadja-e színházában a másként gondolkodókat?

– Senkit nem kívánok megtéríteni, ehelyett inkább személyes példát szeretnék mutatni. A színházban egyedüli szempont a tehetség. Hogy ki hová teszi az x-et, illetve mit csinál másutt napközben, nem foglalkoztat. Egyébként pedig ha valaki kereső ember, az átüt a színpadon is – fogalmazott.

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés