Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

A Lourdes-i Szűz Mária-jelenésre és a Betegek Világnapjára emlékeztek a Wojtyla Házban

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__80/i__30244
A Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének kedd délelőtti ünnepségén részt vett és felszólalt Lévai Jánosné tanácsnok, önkormányzati képviselő, Tőzsér Judit, a Gond Rádió alapítója, valamint Balogh Andrea Johanna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője. (Fotók: Mátyus István)

1858. február 11-én a franciaországi Lourdes melletti Massabielle-barlangban a szegény, tanulatlan, tizennégy éves Bernadette Soubirous-nak megjelent a Szűzanya, július 16-áig összesen tizennyolc alkalommal. Lourdes idővel világhírű zarándokhely lett, ahova milliók látogatnak el engesztelni, gyógyulásért vagy megnyugvásért imádkozni.

Szent II. János Pál pápa 1992-ben kezdeményezte, hogy február 11., a Szűzanya első lourdes-i jelenésének napja legyen a Betegek Világnapja. Ennek célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését”.

A Wojtyla Ház ünnepi megemlékezésén Farkas Pál programszervező köszöntötte a vendégeket, hozzátéve, hogy „lélekben és törekvéseinkben velünk tart dr. Oberna György traumatológus főorvos és dr. Oroján Iván bőrgyógyász osztályvezető főorvos is”.

– Jót cselekedni, adni sokkal jobb érzés, mint kapni – fogalmazott felszólalásában a Gong Rádió alapítója, akit férje is elkísért a rendezvényre. Hosszú évek hagyománya ugyanis, hogy havonta egyszer Tőzsér Judit és családja vendégül látja a Wojtyla-sorsközösséget, alkalmanként százhúsz adag ételt felajánlva a létesítmény gondozottjai részére. Így történt ez ma is.

Tőzsér Judit meghívására immáron másodszor tette tiszteletét a Wojtyla Házban Balogh Andrea Johanna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője, az EMMI sajtófőnöke, aki tolmácsolta prof. dr. Kásler Miklós miniszter üdvözlő szavait és átadta ajándékait.

Ekként hangzott a miniszteri üzenet: „Amint minden rossznak gyökere az önzés, úgy minden jónak gyökere a szeretet. Nélküle a gazdag is szegény, vele a szegény is gazdag." A Karol Wojtyla Barátság Központ sokkal több annál, mint egy épület, ahol a rászorulók naponta meleg ebédet kaphatnak. Ez egy olyan közösségi tér, ahol minden ide érkező számára biztosított a lelki és szellemi feltöltődés. A Karol Wojtyla Barátság Központ egyben szociális, rehabilitációs intézmény, imaház, kiállító terem, előadások helyszíne, vagy amikor éppen hajvágásra van szükségük a rászorulóknak, akkor fodrászat. Egyszóval Barátság Ház, ahol mindenki segítségre és közösségre találhat. A Harvard egyetem jelenleg is tartó kutatásában professzorok 75 éve több mint 700 embert vizsgálnak, hogy mi teszi őket boldoggá. A kutatások azt bizonyítják, hogy azok tartják magukat igazán boldognak, akiknek van kire támaszkodniuk, akiknek jól működő, összetartó emberi kapcsolatai vannak. Ezt biztosítja a Barátság Központ, amely nem működhetne ilyen sikeresen a közösség együttes munkája nélkül, az egyház, az önkormányzat, az állam, a civilek és önkéntesek támogatása nélkül. A rászorulókért végzett munkához hitre, céltudatosságra, bátorságra, nyitottságra, nagylelkűségre van szükség, és ezek mind adottak ebben a Házban. Önök azok, akik legtávolabb merészkednek ahhoz, hogy segítsenek. Köszönjük az áldozatos, közösségért végzett munkájukat!”

– Ahol tisztelet uralkodik, ott kevésbé betegszik meg az emberi lélek. A hit, szeretet ereje igenis működik. A legnagyobb csodák pedig lélekből fakadnak – hangsúlyozta Lévai Jánosné.

A meghitt esemény fényét a népkonyha „házi kórusának” éneke és Tóthné Király Enikő gitárjátéka emelte, továbbá élő webkamerás közvetítést láthattak a jelenlévők a Lourdes-i barlangból.

Végül közösen imádkoztak az egybegyűltek, majd elkezdődött a szokásos napi ebédeltetés. Az első tál ételt – zúzapörköltet tésztával, kenyérrel és süteménnyel – Kásler Miklós miniszter úr nevében Balogh Andrea adta át, utána – jókívánságok kíséretében – Tőzsér Judit „kézbesítette” családja ebédadományát a sorbanállóknak, Lévai Jánosné segítő közreműködésével.

A rászorultak két darab ajándék kispárnával és a jóllakottság érzésével távozhattak az Egressy utcai szociális intézmény épületéből.

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés