Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Denarius Sancti Petri - Július 4.: Péter-fillér gyűjtés

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__80/i__8508
Minden évben Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepéhez, június 29-éhez kapcsolódik a péterfillérek gyűjtése. Idén is az ezt követő vasárnapon, július 4-én gyűjtenek a katolikus templomokban a Szentatya karitatív céljaira.

A Péter-fillér, latinul „Denarius Sancti Petri” néven ismert adományt a római pápa támogatására gyűjti a Katolikus Egyház. E hagyomány a VIII. században, III. Gergely pápa idején kezdődött; eleinte csak az angolok, később a dán, svéd és norvég egyházak is csatlakoztak az adakozáshoz. 1870 és 1929 között ez volt a Szentszék egyedüli bevételi forrása, miután az állam megfosztotta a pápaságot a hagyományos bevételeitől. Később a lateráni szerződés rendelkezései értelmében az olasz állam kárpótlást fizetett az elkobzott egyházi vagyonért, és így rendeződtek a Szentszék pénzügyei rendeződtek – az azóta a péterfillérekből befolyó pénzt karitatív célokra fordítja a mindenkori pápa. Magyarországon a gyűjtés 1953-tól XII. Piusz pápa engedélyével szünetelt s csak 1994-től folytatódott.

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés