Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Denarius Sancti Petri - Július 4.: Péter-fillér gyűjtés

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__80/i__8508
Minden évben Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepéhez, június 29-éhez kapcsolódik a péterfillérek gyűjtése. Idén is az ezt követő vasárnapon, július 4-én gyűjtenek a katolikus templomokban a Szentatya karitatív céljaira.

A Péter-fillér, latinul „Denarius Sancti Petri” néven ismert adományt a római pápa támogatására gyűjti a Katolikus Egyház. E hagyomány a VIII. században, III. Gergely pápa idején kezdődött; eleinte csak az angolok, később a dán, svéd és norvég egyházak is csatlakoztak az adakozáshoz. 1870 és 1929 között ez volt a Szentszék egyedüli bevételi forrása, miután az állam megfosztotta a pápaságot a hagyományos bevételeitől. Később a lateráni szerződés rendelkezései értelmében az olasz állam kárpótlást fizetett az elkobzott egyházi vagyonért, és így rendeződtek a Szentszék pénzügyei rendeződtek – az azóta a péterfillérekből befolyó pénzt karitatív célokra fordítja a mindenkori pápa. Magyarországon a gyűjtés 1953-tól XII. Piusz pápa engedélyével szünetelt s csak 1994-től folytatódott.

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés