Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

KECSKEMÉT FERENCES MÁRTÍRJA: EMLÉKÜNNEP LESZ A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJÁN

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__80/i__10715
Február 25.-én, a Kommunizmus Áldozatainak Világnapján ünnepi megemlékezést tartunk a kecskeméti mártír házfőnök, P. Károlyi Bernát atya emlékfájánál, a főtéren. A mementó reggel fél nyolckor kezdődik a Barátok templomában, az emlékmisével. Ezt követi majd a koszorúzás és a bejelentés: mely szerint, a Magyar Katolikus Püspöki Kar, elindította a hívatalos eljárást P. Bernát - a kommunizmus börtöneiben halálra kínzott/zaklatott kecskeméti házfőnök - boldoggá avatása ügyében. Minden érdeklődőt várunk!

Kecskemét ferences vértanúja.A kecskeméti rendházból elhurcolt Károlyi Bernát 1954-ben a börtönben halt meg. Ő 1929 és 1938 között a magyar rendtartomány kínai missziójának alapító vezetője volt. Missziós tevékenysége során az elhagyott, magatehetetlen betegeket ápolta, árvaházat alapított, iskolát, orvosi rendelőt létesített, megszervezte a környék lelkipásztori szolgálatát. 1938-ban visszajött Magyarországra, ahol a misszió anyagi támogatásának szervezésén dolgozott, újságkiadással foglalkozott. A kecskeméti rendházban szolgált, ahova a háború alatt zsidó üldözötteket fogadott be, szerzetesi ruhába öltöztette őket, hogy a feltűnést elkerülje. A szovjet front előretörésekor a város vezetői elmenekültek. Ő irányította a várost, vezette a kórházat, ingyenkonyhát nyitott a Délvidékről érkező menekülteknek. 1945-ben tiltakozott a kommunista rendőrség embertelenségei miatt, ezért 1945 júliusában letartóztatták. Zsidóellenességgel, izgatással vádolták. 1949 végén végleg elhurcolták. 1950-ben államrend elleni szervezkedés ürügyén elítélték. A börtönben kínozták, de P. Bernát mindig megőrizte emberségét.Titokban gyóntatta rabtársait, mindenkit bátorított. 1954. március 2-án halt meg a budapesti rabkórházban. A vértanú szerzetes boldoggá avatási eljárása 700 kecskeméti hívő támogató aláírásával megkezdődött.

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés