Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Lehetőségek tárházát rejti a Kecskemét és Wadowice közötti partnervárosi kapcsolat

BESZÉLGETÉS EWA FILIPIAK WADOWICE POLGÁRMESTER ASSZONYÁVAL

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__80/i__8487
2007. szeptember 14-én került rá a Wadowice és Kecskemét között megszületett partnervárosi szerződésre a két polgármester: Ewa Filipiak és Zombor Gábor aláírása. A kapcsolat felvétele azonban jó néhány hónappal korábbra datálódik, amikor a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ képviseletében néhányan ellátogattak a pápa szülővárosába, és ismeretlenül időpontot kértek a polgármester asszonytól. Ewa Filipiak szeretettel idézte fel azt a napot, amikor többek között arról kérdeztük: mit jelentenek Wadowice számára a különösen nagy gonddal ápolt partnervárosi kapcsolatok, közöttük a kecskeméti.

- A kapcsolatot kezdeményező Wojtyla Barátság Központtal, az intézményt képviselő Farkas P. Józseffel és munkatársaival kezdetektől nyitott és segítő a viszony. Példát és inspirációt meríthetünk már abból is, amilyen hittel és lelkesedéssel elindították ezt a sokat ígérő kapcsolatot, aminek az eredményeként megszületett a két város közötti partnerség. Elismerésre méltó az a munka, aminek eredményeként sikerült megújítani a pápáról elnevezett barátság központ épületét, és ami napról napra lehetővé teszi az intézmény fenntartását. Számos karitatív szervezet működik Wadowicében is. Tudjuk, hogy ezeknek az a jó és hasznos tagja, aki másokért dolgozik. Ezzel együtt úgy vélem, hogy tudunk még tanulni a kecskeméti civilektől.

- Június 17 és 20. között Wadowice valamennyi partnervárosa képviseltette magát a házigazdáktól érkező meghívást elfogadva. Mi volt az apropója ennek a nagyszabású találkozónak?

- Húsz évvel ezelőtt jött létre az úgynevezett gmina. Lengyelországban ez a közigazgatás és az önkormányzás hagyományos területi alapegysége. Ezt az alkalmat minden évben megünnepeljük, és arra törekszünk, hogy a lakosságnak is különleges programokat nyújtsunk. Ilyenkor meghívjuk a partnervárosainkat is, és közülük egy közelebbről is bemutatkozik. Ízelítőt ad a wadowiceieknek kultúrájából, sikereiből, gasztronómiájából. Ezúttal is megtisztelt bennünket jelenlétével XVI. Benedek szülővárosa, a bajor Marktl am Inn küldöttsége, az olasz Carpineto Romano, XIII. Leo, San Giovanni Rotondo, Pio atya, és Canale d’Agordo, I. János Pál szülővárosának delegációja, valamint a kecskeméti csoport. Június 19-én a Magyar Nap bizonyította a régi mondás igazát, miszerint „lengyel, magyar két jó barát”. Az ünnepségsorozat részeként egy napot mindig a gyerekeknek szánunk. Ilyenkor különböző vetélkedőkkel, játékos programokkal, az idősebbeknek koncertekkel kedveskedünk.

- Mennyiben segítik ezek a rendezvények azt a folyamatot, amelynek során Wadowice Lengyelország harmadik leglátogatottabb zarándokhelyévé vált?

- Wadowicét nagy szülötte, II. János Pál életében is megkülönböztetett tisztelet és figyelem övezte. Ez halálával megsokszorozódott. 2005-ben, a pápa halálának évében hárommillió turista érkezett a városba. A szülőházban évente 700 ezer zarándokot regisztrálnak, átlagosan 1-1,2 millió látogató érkezik Wadowicébe. Arra számítunk azonban, hogy a boldoggá avatást követően tovább nő ez a szám. Erre fel kell készülnünk. Ezért tervezzük többek között a zarándokok központjának megépítését.

  • A legnagyobb ünnepeik tehát Karol Wojtylához kötődnek.
    • Kétségtelen, hogy Wadowice legnagyobb aduja a lengyel pápa. Csaknem valamennyi rendezvényünk az ő nevéhez kötődik. Május 18-án, a születésnapján Wadowicébe jön az összes iskola, amely a nevét viseli Lengyelországban. Ez mintegy 5 ezer fiatalt jelent. Ilyenkor egy hatalmas koncertet is rendezünk, amelyen száz fúvószenekar egyszerre lép fel. Június 7-én Csupa íz címmel regionális ételek fesztiválját tartjuk, hozzá kapcsolódó vetélkedővel. Ilyenkor odaítéljük az Aranykanál-díjat. Október 16. a következő állandó ünnep, a pápa pontifikációjának dátuma, amikor koncertekkel, vetélkedőkkel, kvízekkel várjuk az érdeklődőket. Ezekhez a napokhoz öt éve hozzájött még április 2, a pápa halálának időpontja.
  • Mennyire jellemző a magyar zarándokok jelenléte?
  • A pápa szülőhelye, gyermekkorának helyszínei iránti érdeklődés magyar csoportokat, turistákat, zarándokokat is nagy számban vonz a városba, amit a Kecskeméttel megkötött partnervárosi kapcsolat hosszú távon minden bizonnyal tovább erősít. Erre felkészülve több kiadványt is megjelentettünk magyar nyelven. De hasonlóképpen nyitottak a lengyelek is Magyarország értékei felé. Különösen kedvelt célpontok a termálvizes fürdők helyszínei, mint például Hajdúszoboszló, Kiskunmajsa, Mezőkövesd, vagy Hévíz.
  • Véleménye szerint milyen aktuális lehetőségek vannak a Kecskemét és Wadowice közötti partnervárosi kapcsolat elmélyítésére?
  • Nagyon sok kiaknázásra váró lehetőség rejlik például a két város fiataljai közötti kapcsolat élénkítésében, a civil szervezetek tapasztalatcseréjében, de gazdasági vonatkozásban is. Minden újabb találkozás a két város vezetői, lakói, szervezetei, intézményei, egyházai között új lehetőségek egész tárházát nyitja meg. Éppen ezért örömmel és nyitott szívvel várunk mindenkit, aki Kecskemétről érkezik.
Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés