Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

LEVÉL POSTÁN MARADÓ: „II. János Pálnak, a mennyekbe”

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__80/i__9579
II. János Pál a „papi hivatások legnagyszerűbb gondozója” a világon – mondja az előző pápa pontifikátusát elemezve George Weigel az amerikai Catholic World Reportnak adott interjújában. Weigelnek idén jelent meg az Egyesült Államokban új kötete, a The End and the Beginning (A vég és a kezdet). A szerzőnek nem ez az első könyve a lengyel pápáról: 1999-ben jelent meg Witness to Hope: The Biography of Pope John Paul II (A remény szemtanúja: II. János Pál életrajza) című könyve.

II. János Pál új evangelizációja sikeresnek mondható, habár az „öreg Európában” kevés visszhangja volt – mondja a szerző. Azonban a pápa megreformálta a papságot, és ahogy William Baum bíboros mondta, ő volt a „papi hivatások legnagyszerűbb gondozója” a világon. Weigel hangsúlyozza II. János Pál Pastores Dabo Vobis című megnyilatkozásának fontosságát mindezzel kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy a II. János Pál ideje alatt képzett papok és püspökök tudják-e kezelni a „zsinat utáni krízist”, Weigel úgy válaszol: ő éppenséggel a papokban jobban bízik ilyen szempontból, mint a püspökökben, habár rengeteg olyan jó püspök van, akiknek Karol Wojtyła szolgált példaképül . George Weigel a riporter kérdésére azt is kifejti: II. János Pál sikerrel „nemzetköziesítette” a Római Kúriát, ám utolsó éveiben mégis újra elolaszosodott a Vatikán, amit Weigel Angelo Sodano hatásának tart. A probléma ugyanakkor szerinte elsősorban nem ez, hanem az, hogy folytatni kellene a kúria struktúrájának átalakítását. II. János Pál számos erőfeszítést tett VI. Pál kúriai reformjainak továbbvitelére. A leglátványosabb fejlődésen a vatikáni médiaközpont ment keresztül, amiben nagy segítsége volt a pápának Joaquín Navarro-Valls. Nem nyugati szemszögből nézve II. János Pál legfontosabb enciklikája a szerző szerint a Redemptoris Missio volt, amely őszinte elismerése az ázsiai keresztény misszió sikertelenségének. Úgyszintén fontos a Redemptor Hominis a benne vázolt keresztény antropológia miatt, a Veritatis Splendor a morálteológiája miatt, valamint a Centesimus Annus és az Evangelium Vitae a szabad és erényes társadalom szükségességéről szóló elemzése miatt, továbbá a Fides et Ratio, amely frappáns válasz a posztmodern kor „idiotizmusára”. II. János Pál teljes tanítóhivatali tevékenysége igen fontos – szögezi le a szerző. Végül George Weigel, akinek híres kötete még a The Courage To Be Catholic (A katolikus lét bátorsága) leszögezi, hogy II. János Pál soha nem gondolkodott el komolyan a lemondáson, élete vége felé sem. A boldoggáavatásával kapcsolatban már kivizsgálás alatt vannak csodák, de a legmegkapóbb, hogy a világ milyen tájáról olyan levelek érkeznek a Vatikánba, amelyeket „II. János Pálnak, a mennybe” címzéssel láttak el.
Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés