Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

MEGMENTETT SZOBORCSOPORT: átadták a felújított főtéri Golgota szoborcsoportot

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__80/i__11281
Április 21-én, csütörtökön a Kecskeméti Városszépítő Egyesület és a Free Line Kft. ünnepélyesen készre jelentette, átadta a kecskeméti Barátok temploma előtti felújított Golgota szoborcsoportot és falkerítést Bárkányi Ernő templomigazgatónak. Király József elmondta: büszke arra, hogy Bozóki István restaurátorral közösen részese lehetett a felújítás munkálatainak.

Gáspár Zsolt, Soltvadkert főépítésze, a Free Line Kft. termelési igazgatóhelyettese így számolt be lapunknak az egy hónapos munkálatokról – „Először a laza vakolatot levertük, és a műanyagfestést lekapartuk. A hibákat hagyományos mészvakolattal javítottuk ki, és mészfestékkel kezeltük a felületeket. Különösen büszkék vagyunk az íves tagozat helyre állítására, mert nem használtunk hozzá sablont, szabad kézzel készült el. A kovácsoltvas kerítésről és kapukról lekapartuk a rozsdát és az évek alatt rákent festéket, így újra látható lett a mintás felület. Rozsdagátló anyaggal, majd felületi védőfestékkel kezeltük a kovácsoltvasakat. Végül pedig a fogadalmi  mésztáblákat felragasztottuk. Megígértük Ernő atyának, hogy a jövőben is gondoskodunk  a felajánló táblákat szakszerű fölhelyezéséről.”

 

Király Józsefet, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnökét, a Free Line Kft. ügyvezető igazgatóját a Golgota szoborcsoport és a templomkerítés fala felújítási munkálatairól kérdeztük.

„Egy ilyen újításnál először azt kell megvizsgálni, hogy milyen vakolatfalazat van, mert az eredeti rétegeket próbáljuk restaurálni. A templomkerítés fal több mint 20 évvel ezelőtt le lett teljesen verve, épp ezért az eredeti összetételt nem lehetett most megállapítani. A festésnél a régi időkben is szokásos mészfestéket választottuk. A homokkő szobrok állapota megköveteli, hogy kőrestaurátor újítsa fel, hasonlóan a Szentháromság temető Golgotájához. Húsvét előtt a szobrokat egy alapos vizes átmosással tisztítottuk meg, és a templom oldalhajó lábazatából hiányzó köveket is szakszerűen visszahelyeztük a falba.”

 

A munkálatok húsvét után még folytatódnak a homokkő Golgota felújításával, melyet Bozóki István kőrestaurátor fog végezni.

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés