Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

REMETE SZENT ANTALRA EMLÉKEZTEK KECSKEMÉT FŐTERÉN - ÉRSEKI LÁTOGATÁS AZ ÁLLATSZENTELÉSEN

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__80/i__10522
Immár fél évtizede, hogy Kecskeméten megújítottak egy ősi hagyományt: az állatszentelés szertartását. Remete Szent Antalhoz kötődik a nemes tradíció, akiket a régi alföldi gazdák az állatok védőszentjének tekintenek - az ősiségből. Ünnepnapja alkalmából hívták az egyház papjait, hogy az egykoron, remeteségében, az állatok gondoskodásából élő szent óvja meg állataikat az orbánctól - régi neve: Szent Antal lángja - és egyéb, korábban gyógyíthatatlan bajtól, fertőzéstől.

Az állatok pusztulása ugyanis egy-egy familia egzisztenciáját veszélyeztette (volna). A szombati ünnepségen népes hívősereg és sok féle/fajta állat várta az áldást. Volt - a többi között - ló, csacsi, kutya, dísztyúk, galamb, papagáj, pulyka, macska. A rendezvényen bugaci táncokat idézett Varga Mihály, a pusztáról érkezett kecskeduda művész. A rendezvényen - számos pap és főpap jelenlétében -  dr. Bábel Balázs érsek köszöntötte a megjelenteket. Fölidézte az egykori, tanyai Bábel-család udvarát, ahol a lótól - a szárnyasokig minden állat fajta megtalálható volt. Majd kérte a teremtőt, hogy segítse az állattartókat, sok örömet leljenek társaikban, állat barátaikban, melyeket az úr az emberek szolgálatára teremtett. Az állatáldás szertartását Bárkányi Ernő templomigazgató végezte. A rendezvényt záró teázáson  következhetett a mustra. Sokan kötöttek barátságot, nyújtottak egymásnak kezet... Remete Szent Antal az Égből valódi áldást küldött a kecskeméti embereknek. Ez különösen is átélhette a  népes közönség, amikor a száz postagalamb fölrepült a magasba - fölhúzva magukkal a tekinteteteket az Úr felé... A Miatyánk elimádkozásával ért véget a találkozó.

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés