Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

ÚJ PORTA KÖTET A KISKUNSÁG PROFESSZORÁRÓL - RENDELJE MEG MOST!

| Feltöltve: | Forrás: Petőfi Népe | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__80/i__8815
Tálasi István néprajzprofesszor születésének 100. évfordulójára állítottak össze tanulmánykötetet egykori tanítványai. A Bárth János szerkesztésében megjelent könyv a kiskunsági tájon nevelkedett legendás egyetemi tanár emléke előtt tiszteleg.

Az 1960-as évek a néprajzoktatás fénykorának számított a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemen. A magyar államszocializmus felpuhuló korszaka kedvezett a politikai állásfoglalásoktól kínosan tartózkodó Tálasi tevékenységének. 1963-ban válaszhatott: ismereteit, kutatói tapasztalatait, tanulmányok írásával, vagy etnográfusok nevelésével kamatoztatja. A pedagógiai feladat jobban vonzotta. Rengeteg időt töltött tanítással, vizsgáztatással, szakdolgozatok, disszertációk előkészítésével. Azzal a tanítvánnyal, akiről akiről megállapította, hogy kutatói vénája van, egyénileg is foglalkozott hosszú időn át, sok alkalommal.

1968-ban fejezte be az egyetemet egy olyan néprajz szakos évfolyamban, amelyik népesebb volt a korábbiaknál. 2009 elején a hajdani ’68-as évfolyam tudományközelben maradt tagjai elhatározták: tanulmányok írásával és tanulmánykötet kiadásával köszöntik az útra bocsájtó professzorukat. A kötet interjúval indul, amelyet Bárth János készített Tálasi Isvánnal 1980-ban, Népismeret a múltban és a jövőben címmel. Érdekes írás olvasható benne többek között a matkói mesékről, mondákról, népi elbeszélésekről, a Kecskemét környéki dalokról és balladákról, a mezőváros és a református kultúra összefüggéseiről.

 

A kiadvány megvásárolható a Wojtyla Házban (Kecskemét, Egressy u. 5.), 3.400 Ft-os áron.

Érdeklődni lehet: a 76-505-041 telefonszámon, illetve a titkarsag@civilnaplo.hu e-mail címen.

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés