Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Felfedezőúton a Felső-Bácskában

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__99/i__28387
Március 8-án ismét kirándulást szervezett a Porta Egyesület. Az utazás alkalmával ötvennégyen fürkészhették Kiskőrös, Császártöltés és Hajós nevezetességeit. A civil szervezet aktivistáin kívül kecskeméti nyugdíjasklubok egyes tagjai, valamint a Wojtyla Barátság Központ számos időskorú gondozottja, önkéntese vett részt a kulturális kalandtúrán. Idegenvezetésre Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park ökoturisztikai referense vállalkozott. (Fotók: Tódor Norbert)

A program keretében először a kiskőrösi János Vitéz Látogatóközpont, majd Petőfi szülőháza és a mellette berendezett emlékmúzeum került terítékre.

A világon legismertebb magyar költő, Petőfi Sándor 1823. január 1-jén Kiskőrösön született. Édesapja hentes-és mészárosként a megye egész területét bejárta. A költő szülővárosában sikerült eredeti állapotában megőrizni, autentikusan berendezni a szülőházat, létrehozni egy Európa-szerte is különleges műfordítói szoborparkot, továbbá egy színvonalas irodalmi múzeumot.

A szülőház a 18. században épült, első szobája a család bútorait őrzi, nyitott kéményes konyhája korabeli edényekkel van felszerelve, az udvari terem a kiskőrösi tartózkodás és a keresztelés relikviáit, dokumentumait mutatja be. 

Az udvaron ma is látható a jégverem, emellett itt áll a világ első köztéri Petőfi-szobra. 

A két múzeumot a műfordítói szoborpark köti össze, ahol jelenleg 14 – Petőfi verseit is fordító –elismert külföldi költő szobra áll.

Az irodalmi múzeumban helyet kapott a mintegy 16.000 lakosú város története, itt látható multimédiás és hagyományos feldolgozásban a Petőfi-életmű, ezen kívül bemutatják, hogyan él tovább a költő Kiskőrös és a világ gondolkodásában, mindennapjaiban, emlékeiben.

A múzeum emeletén a költő életművéhez kapcsolódó képzőművészeti kollekció látható.

A múzeumegyüttes része még a Szlovák Tájház is, mely a 18. század elején Kiskőrösre telepített szlovákság életmódját, öltözködési és kulturális hagyományait mutatja be.

A zarándokebédet – ízletes gulyáslevest kenyérrel – a császártöltési Kiskastély Vendégházban fogyasztották el, dr. Márin Istvánné (Marika néni) vendégszeretetét élvezve; a Kiskunság és a Sárköz találkozásánál, az 54-es főútvonaltól 200 méterre, a Vörös Mocsár természetvédelmi területtől nem egész 1 kilométerre, csendes környezetben.

Második állomásként a sváb tájházat tekintették meg Császártöltésen. A házat Walter Boldizsár és első felesége, Angeli Mária építette 1896-ban. Az épületet 1996-ban vásárolta meg a helyi önkormányzat múzeumi célokra. A berendezést helyben gyűjtött tárgyak alkotják. Az épület nyeregtetős, cseréppel fedett, utcai tűzfala csipkézett. Az utcafronton két osztott ablak és egy sárgára festett, díszesen faragott ajtó található. A ház elosztása: konyha, tisztaszoba, lakószoba, gang. A fűtést kemencével oldották meg, melynek tüzelőnyílása a konyhában van.

Barangolásuk végén Hajósra érkeztek a zarándokok, ahol az egykori Érseki Kastélyt vették közelebbről szemügyre.

A hajósi kastélyt és melléképületeit 1739-40-ben építtette gróf Patachich Gábor kalocsai érsek. Ő készíttette az emeleti dísztermek gyúrt műmárványból készített díszítéseit is, melyek falmezőiben III. Károly, Erzsébet Krisztina, Mária Terézia és Lotharingiai Ferenc nagyméretű, egész alakos képmásai kaptak helyet. Ezeket hosszú ideig a hajósi plébánián őrizték, végül visszakerültek a kastélyba.

1907-08-ban Városy Gyula érsek a Haynald Lajos bíborosérsek által alapított gyermekotthont helyeztette itt el. Az ekkor történt átalakítás során boltozatokat, közfalakat bontottak le, s ugyanekkor veszett nyoma a kastély teljes belső berendezésének is. Az addig zsindelyfedésű tetőt cseréppel borították. Az államosítás után kisebb átalakítások történtek, ekkor csupán néhány közfalat bontottak ki a továbbra is gyermekotthonként működő épületben.

A kastély funkciója az 1990-es években megszűnt. Ezután az országos műemléki védettség alatt lévő kastélyépület üresen, kihasználatlanul állt. 2010-ben adták át a felújított egykori hajósi Érseki Kastélyt.
 

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés