Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Szarvason kirándultak a Wojtyla Ház idősei

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__99/i__29212
Kecskeméti nyugdíjas szerveződések tagjai, köztük a Wojtyla Barátság Központ időskorú gondozottjai kirándultak Szarvason – összesen ötvenen – a népkonyha nyugdíjas klubjának szervezésében. Végiglátogatták a Békés megyei kisváros nevezetességeit: a Körös-Maros Nemzeti Park területén helyet kapott Anna-ligeti látogatóközpontot és állatparkot, a helyi evangélikus templomot, az Arborétumot a Mini Magyarország makettparkkal, végül pedig egy vidám hangulatú sétahajózásra is „beneveztek” a Holt-Körösön. (Fotók: Tódor Norbert)

A látogatóközpont épületében 7000 literes akváriumrendszer ad otthont a bemutatott halfajoknak. Az állatparkban pedig közel 40 féle madár-, emlős-, illetve hal egyedei láthatók.

Az állatok részben különböző védelmi programokban résztvevő fajok példányai, másrészt a természetben önálló életre alkalmatlan egyedek. A kirándulók találkozhattak rókával, gím- és dámszarvassal, őzzel, vaddisznóval, de olyan rejtett életmódú állatokat is közelről megfigyelhettek, mint a mókus, a vadmacska, a borz, a nyuszt vagy éppen az aranysakál.

A park egyik legismertebb lakói az európai bölények. A kontinens ma élő legnagyobb testű szárazföldi emlőse hajdan gyakorta megfordult a lombhullató erdőkben, még Mátyás király korában is vadásztak rá, aztán az évszázadok alatt élőhelye annyira megfogyatkozott, hogy 1925-re a vadon élő állomány kihalt. Az állatkerti példányoknak köszönhető, hogy a fajjal ez végül nem történt meg, és a sikeres visszatelepítéseknek köszönhetően ma már újra léteznek vadon élő bölények – tudhatták meg a kirándulók a látogatóközpont vezetőjétől.

Tessedik Sámuel és Boczkó Dániel lelkészek működése alatt épült fel 1788-ban – mindössze két év alatt – a szarvasi evangélikus Ótemplom. Létrehozása majdnem kizárólag Tessedik nevéhez fűződik – tudhatták meg a zarándokok az itteni gyülekezet gondnokától, aki hozzátette: a szószék és oltár fából készült aranyozással. Az oltárkép Jézus menybemenetelét ábrázolja. Két oldalán, Tessedik idejében, az urnák helyén két istennő szobor állt: a reményé és ájtatosságé, valamint a munkálkodásé. 1817-ben a szobrok helyébe urnákat állítottak, ugyanakkor helyezték a keresztelő medencét is az oltár közepéről a keleti részre. A templomban 3000 hívő lélek számára van hely, karácsonykor hagyományosan itt is megtelik Isten háza.

Az Arborétum és a „Pepi-kert” története az olasz eredetű Bolza család nevéhez fűződik. Bolza Péter tábornok 1798-ban lett szarvasi földbirtokos, amikor elvette feleségül Harruckern János György unokáját, Stockhammer Antóniát. Fiuk, Bolza József feleségével, gróf Batthyány Annával kezdte meg az Anna-liget fásítását. A parkban és a később épült kastélyban ma a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működik. Az ifjú Bolza József – akit „Pepinek” becéztek – a mai Arborétum magasabban fekvő részein – amelyet az árvizek nem öntöttek el –, ültetett el néhány fát. Később a szarvasi kastélyt és a birtokot Bolza Pál (1861-1947) örökölte, aki nagybátyjától megkapta a jelenlegi Arborétum területén lévő „ligetes, fás legelőt”, ahol aztán a Körösök szabályozásának befejeztével, az 1890-es években kezdte meg a nagyobb arányú telepítést. Az Anna-ligeti park sok értékes fáját ültette át mai helyére, illetve számos növényritkaságot hozott, hozatott a világ minden tájáról.

A történelmi Magyarország és egyben a Kárpát-medence mértani közepén, Szarvason, hazánk egyetlen interaktív makettparkjában megelevenedik történelmünk. Közel száz híres magyar és egykori történelmi magyarországi épület – köztük a kecskeméti Cifrapalota – kicsinyített másában, valamint szabadtéri kisvasutak robogó szerelvényeiben gyönyörködhettek a kecskeméti vendégek, akik végül a Holt-Körös partvidékének természeti értékeit is megcsodálhatták a 84 éves Boglár sétahajó fedélzetéről.

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés