Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

A 80 ÉVES MESTERT, HELTAI NÁNDORT KÖSZÖNTÖTTÜK

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__7810
EGY beért, sikeres, rangot adó életművet, egy fáradhatatlanul munkálkodó kreatív embert köszöntöttek a napokban a kecskeméti könyvtárban. A 80 éves HELTAI NÁNDOR volt az ünnepelt, akinek publikált művei illetve előadásai nélkül jóval kevesebbet tudhatnánk szeretett városunkról, mint velük/általuk. A neves közírót - akinek már jócskán kijárt volna a DÍSZPOLGÁRI cím is - a többi között., Bárkányi Ernő érseki tanácsos, a Porta Egyesület elnöke is köszöntötte - tolmácsolva a portások tömegének gratulációit is. Lapunk szerkesztői is fejethajtanak a közhíró személye és munkássága előtt.

Heltai Nándort nem kell bemutatni a kecskemétieknek; ismert és elismert újságíró, szerkesztő, író, népművelő, helytörténész. Munkásságának köszönhetően az országban itt alakult először filmesztétikai szakkör, az ország első irodalmi színpada, itt szerveztek tanyai filmklubokat, 1945 után először, 1960-ban a kulturális és sportrendezvényeket szövegesen is ajánló városi Műsorkalauz, kezdeményezésére és 1967-től 1970-ig irányításával a Kecskeméti Népzenei Találkozók sorozata. Fáradozásainak köszönhetően kezdte meg működését 1966-ban a máig működő Városi Szimfonikus Zenekar, jött létre a hatvanas évek közepén a Városi Művelődési Ház, mint szervezet, kezdeményezte, előmozdította a megyei művelődési ház építését. Emellett közreműködött több Kecskemétet bemutató, népszerűsítő film, rádióműsor készítésében. Kutatásai fölhívták a figyelmet jelentős személyiségek, vagy fontos események eddig nem ismert kecskeméti kötődéseire, vonatkozásaira. Tanulmánya nyomán jelentették meg, például, bibliofil kiadásban az első magyarító nyelvészeti szakszótárt. Kutatásai során rengeteg érdekesség látott napvilágot, például hogy már a törökkor előtt működött kórus Kecskeméten, vagy Móricz az általában tudottnál sokkal több kecskeméti motívumot dolgozott bele regényeibe.

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés