Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

A FERENCES GENERÁLIS IS CSÍKSOMLYÓRA ZARÁNDOKOL PÜNKÖSDKOR

| Feltöltve: | Forrás: Szerdahelyi Csongor, Ferences Sajtóközpont | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__8292
Közel hatszáz éve, hogy a ferencesek letelepedtek Csíksomlyón. A századok folyamán szoros lelki kötelék alakult ki a székelyek és a szerzetesek között. Valóságos lelki kincsesbánya a ferences kolostor a nép életében, különösen is megtapasztalható ez a pünkösdi búcsú alkalmával, amikor százezrek keresik fel a magyarság leghíresebb kegyhelyét. Az idei, sorrendben a 443. pünkösdi búcsú különlegessége, hogy az ünnepi szónok a dévai árvák atyja, Böjte Csaba ferences szerzetes, és hogy első alkalommal zarándokol ide a világ ferenceseinek legfőbb elöljárója, José Rodriguez Carballo generális.

A pünkösdi zarándoklatotmájus 21-én, pénteken a 19 órakor kezdődő szentmise nyitja meg. A misét követően a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás kezdődik. Május 22-én, szombaton reggel 7-kor és 8-kor, valamint este 7órakor lesznek szentmisék a kegytemplomban.

Az ünnepi szentmise 12.30-kor kezdődik a két Somlyó-hegy közötti nyeregben a Hármashalom oltárnál. A szentbeszédet Böjte Csaba dévai ferences szerzetes mondja. A szentmisét – amelyen részt vesz Francisco-Javier Lozano érsek, bukaresti nuncius és a világ ferenceseinek legfőbb elöljárója, José Rodríguez Carballo miniszter generalis is – a Duna Televízió és az erdélyi Mária Rádió élőben közvetíti. Szombat éjszaka a kegytemplomban virrasztás lesz. A csíksomlyói Szent Péter-templomban 18 órakor kerül sor a csángómisére. Május 23-án, vasárnap pünkösd ünnepe van. A szentmisék a kegytemplomban reggel 7-kor, 8-kor, délelőtt 10.30-kor és este 7 órakor lesznek.

A pünkösdi zarándoklat igazi értéke – hívja fel a figyelmet a kegyhely ferences őrei nevében Péter Artúr házfőnök – a bűnbánatban, az Istennel való közös találkozásban, a Mária-tiszteletben rejlik. Kérnek minden résztvevőt, hogy törekedjék a búcsújárás tisztaságának megőrzésére, hogy keresztényekként megfelelő magatartásunkkal méltó örökösei, folytatói lehessünk és maradhassunk őseink hitének, a csíksomlyói búcsújárás hagyományainak.

Az idei búcsú mottója: „Most segíts meg, Mária!”

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés