Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

A Kápolnák útja új fejezetet nyithat az alföldi túrázásban

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__8439
- A túrázók többsége sajnos előnyben részesíti a hegyeket a sík vidékekkel szemben. Nem bánja meg azonban, aki az Alföldet választja egy-egy túra helyszínéül. Legyen ősz, vagy tavasz, a róna egészen sajátos élményt jelent: egyedülálló a táj szépsége, színpompás a növényzet és különleges az állatvilág – összegzi Szabó Endre, az ÉDOSZ Kinizsi Természetbarát Sportegyesület elnöke.

 

Az alföldi túrázás fellendítésének egyik esélye lehet a Kápolnák útja. A Pünkösd előtt felavatott 11 kilométeres szakasz ugyanis csak a kezdet. Annak pedig igazán ígéretes.

  • Az útvonal érinti a kecskeméti Mária kápolnát és az Arborétumot, a hetényegyházi Móricz-fát, a Szulyovszky erdészházat, mellette a Szent Hubertusz kápolnával és az erdei iskolával. Igazán tartalmas gyalogos vagy kerékpáros kirándulásnak ígérkezik családoknak, felnőtt, vagy akár gyerekcsoportoknak, hiszen Kecskemétről 2,5-3 óra alatt bakancsosan is kényelmesen megjárható. Ha pedig a visszafele útra nem is futja már az időből vagy a lelkesedésből, Hetényegyházáról busszal is vissza lehet jutni Kecskemétre.

Ha azonban a folytatás is megvalósulna, igazi kuriózumot kínálhatnánk a túrázóknak az útvonallal, amely két kápolnát, három templomromot, valamint egy országos viszonylatban is ritkaságnak számító bazilika templomot érintene. Ezt már Balogh Csabától, a Járóföld Turista Egyesület elnökétől tudom, akit a 11 kilométeres turistaút tervezett folytatásáról kérdezek.

  • Tavaly nyáron felfestettünk Lajosmizsén egy zöldjelzésű szakaszt, ami kivezet a város határában lévő, XIII. század környékén épült templomromhoz. Ezzel együtt egy 30-35 kilométeres turistaút jöhetne létre a Nyíri erdő és Lajosmizse összekötésével, a Mária kápolnától a pusztatemplomig. Ezt tervezzük az idénre. A további elképzelések előkészítése során egyeztetünk a Pest Megyei Természetbarát Szövetséggel és a pusztavacsi erdészettel. A Kápolnák útja folytatása érinthetné a Pusztavacs központjában álló középkori templomromot, majd az ország közepe emlékműnél csatlakozna a már meglévő zöldjelzésre, és a pest megyei zöld szakaszon folytatódna Csévharaszt irányába. Ott szintén van egy középkori templomrom, ahonnan a zöldjelzésen továbbhaladva elérhető az Alföld legjelentősebb románkori műemléke Ócsán. A két megyét érintő, 70-80 kilométeres turistaút méltó lezárása lenne az egyik legjelentősebb XII. század végén épült kéttornyos románkori bazilika.

Így állna össze a Kápolnák útja végleges útvonala. Abban mindkét szakember: Szabó Endre és Balogh Csaba is egyetértenek, hogy ez óriási lehetőség volna az alföldi gyalogtúrázás presztizsének javítására. Nem kellene hozzá más, mint bekapcsolni a túramozgalmak, teljesítmény és jelvényszerző túrák rendszerébe. Rengeteg lehetőséget rejt zarándok útvonalként is ez a szakasz, olyan természeti látnivalókkal, mint például a ménteleki parkerdő, a pusztavacsi erdő, a csévharaszti ősborókás és homokbuckás rész, vagy a láperdő…

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés