Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

A Karol Wojtyla Barátság Központ Egészségügyi Tanácsadó Programja

Sokan kérdezték, hogyan működik az egészségügyi szolgálatunk?

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__7249
Korábban már többször is hírt adtunk arról, hogy kitűnő szakemberek önkéntes vállalásával, támogatásával - az épületfölújítását követően, immár ideális helyen - 2009. decemberétől egészségügyi tanácsadó-program működik intézményünkben. Hogy van ez? Orvosi rendelőt üzemeltet a Wojtyla Ház? Kérdezték többen is. Mitöbb megkérdezte erről a szervezőket az ÁNTSZ illetékese is, éppen ezért fontosnak találjuk, hogy a szolidaritás jegyében szerveződött szolgálatunk működéséről tájékoztassuk az érdeklődőket. A leírás szakmai alapjait dr. Németh Lajos, belgyógyász-kardiológus főorvos teremtette meg, ezért is nagy köszönetet mondunk neki. Hasonlóan elismerjük mindazon orvosok fáradozását és áldozatát akik részt vállaltak a közös munkában.
A Karol Wojtyla Barátság Központ küldetésének megfelelően a [szolidaritás jegyében] a rászorulók és szegények egészségmegőrzése és egészségügyi ellátásának támogatása céljából egészségügyi tanácsadó szolgálatot szervez, melynek működése az alábbiak szerint történik. A tanácsadás helye a Barátság Központ egészségügyi irodája, ahol a Központ szervezője által előzetesen egyeztetett időpontokban a tanácsadásban közreműködő orvosok a segítséget kérőkkel beszélgetést folytatnak. Ennek keretében a panaszt, kórtörténetet meghallgatva és ha rendelkezésre áll egészségügyi dokumentáció, azt áttekintve tájékoztatják a segítségért fordulókat betegségük jellegéről, prognózisáról, az ellátást igénylő esetekben azokról a lehetőségekről, ahova betegként fordulhatnak. Ez a beszélgetés nem orvosi vizsgálat, nem helyettesíti a társadalombiztosítás és más állami egészségügyi ellátás keretében nyújtott egészségügyi ellátást. Lényegét tekintve egy független, második orvosi vélemény adásának tekinthető, ami a hivatalos egészség ellátó rendszerben való eligazodást segíti, a betegséggel kapcsolatban pedig tanácsadással, felvilágosítással egészíti ki a hivatalos ellátást, valamint útmutatást ad a betegnek az egészséges életmód kialakításában és az egészségügyi ellátó rendszerrel való jobb együttműködésben. Bár a beszélgetés nem minősül orvosi vizsgálatnak, a megismert személyes adatokat és egészségi állapotról szerzett információkat a Barátság Központ közreműködői az adatvédelmi és egészségügyi törvényben foglaltak szerint bizalmasan és orvosi titokként kezelik, a beszélgetések tartalmáról dokumentáció nem készül. Amennyiben a beszélgetések tartalmából következően sürgős orvosi ellátás szükségessége merül fel, úgy arról a segítséget kérőt tájékoztatják, szükség esetén a beszélgetésben közreműködő egészségügyi személyzet intézkedik a sürgős ellátás igénybevételéről a háziorvosi ügyelet, Országos Mentőszolgálat felé. A Tanácsadó Program keretében sor kerülhet Egészségnap szervezésére, amikor kampányszerűen a népegészségügyi problémát jelentő rizikó állapotok felmérésére nagyobb létszámú érdeklődő részére adnak lehetőséget állapotuk felmérésére (vércukor meghatározás, koleszterin szint, testtömegindex, stb.).
Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés