Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

A mennyország előíze: gyümölcsszentelés Urunk színeváltozása ünnepén

| Feltöltve: | Forrás: magyarkurir.hu | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__30619
A görögkatolikus egyházban augusztus 6-ához kapcsolódóan gyümölcsöt szentelnek. E hagyomány jelentőségéről beszélt a híveknek Úrszínváltozás ünnepén Molnár Zoltán nyíregyháza-örökösföldi parókus.

A szerkönyvben eredetileg a szőlő megszentelése szerepel. Nem nehéz kitalálni, miért, hiszen ez az a gyümölcs, amelyből bor lesz, majd pedig az Eucharisztia – mutatott rá Molnár Zoltán. A bor ünnepi ital, emlékezzünk csak a kánai menyegzőre. A bor megédesíti az ünnepet, kifejezi, hogy az ember éppen nem a hétköznapok sokféle, fáradsággal járó munkáit végzi, hanem felülemelkedik, egy másfajta létmódba kerül, ami felüdít, pihentet, és amely megerősít a közösséghez tartozásban.

A parókus elmondta: manapság mindenféle gyümölcsöt megszentelünk ezen a napon, és ebben is fontos keresztény tanítás fogalmazódik meg. A gyümölcs olyan étel, amely készen van, azonnal fogyasztható, ezért leginkább képes kifejezni, hogy a teremtett világ az emberért van. Ez egy közvetlen tapasztalata az embernek Isten gondviselő szeretetéről, amiért hálát adunk.

Másrészt abban, hogy ételt szentelünk, kifejeződik a keresztény meggyőződés a testünkkel kapcsolatban. A testünket tápláljuk, épségét őrizzük, egészségéért is fáradunk. A test lenézése nem keresztény gondolat; számunkra a test – ahogy Szent Pál apostol tanítja – a „Szentlélek temploma”, amely a feltámadás várományosa. Az ember a testi mivoltában az, aki.

Természetesen nem esünk a másik végletbe, nem akarunk eltelni a testi örömökben és csupán ezekkel megelégedni, hiszen többre vagyunk hivatva: az Isten országára, amelyre elsősorban törekszünk. Helyes egyensúlyra van tehát szükségünk, amelynek megtalálásában vezérfonalunk maga a Szeretet.

A keleti egyház a szimbólumok sokaságával az örökkévalóságra irányítja a figyelmünket, képesek vagyunk a bor édességében, a gyümölcs zamatosságában megtapasztalni Isten gondviselő szeretetét, és azt, hogy ezek „előízei” valami jobbnak. Mindez pedig arra sarkall bennünket, hogy lelki, szellemi mivoltukban is keressük és találjuk meg Istenünket.

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés