Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

A Szent Ferenc rend kecskeméti jubileuma

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__3953
Szent Család vasárnapján, azaz december 28-án volt a 2008-as záró rendezvénye a Szent Ferenc és Szent Erzsébet terített asztala címet viselő rendezvénysorozatnak. A karácsonyt övező heteket átszövő program során a főtéren, és Kecskemét külvárosi övezeteiben hétről hétre, ünnepről ünnepre asztalt terítettek a rászorulók számára. Meleg étellel, teával és minden lehetséges jóval látták el most is a szervezők és a nagylelkű felajánlók szegény embertársaikat, alkalmanként 250-400 főt. A rendezvénysorozatot Joanna Stempinska, a Lengyel Köztársaság nagykövete, és dr. Zombor Gábor polgármester nyitotta meg, majd dr. Bábel Balázs, kalocsai-kecskeméti érsek zárta.
A záró alkalommal egy ünnepélyes bejelentésre is sor került. Eszerint a Bács-Kiskun megyével azonos méretű kalocsai-kecskeméti egyházmegye területén, a Szent Ferenc rend megalapításának 900. évfordulója alkalmából megrendezendő egész éves, igen gazdag rendezvénysorozat eseményeinek egyik központja a kecskeméti Barátok temploma lesz. Közismert, hogy Szent Ferenc követői voltak az Alföldön a török megszállás után azok, akik újraevangelizálták az itt élőket. Újraszervezték az egyházi életet, ami nem csak annyit jelentett, hogy misét tartottak és temettek, de széleskörű közművelődési munkát is végeztek. Iskolát tartottak fenn, orvosai, szociális munkásai voltak a városnak, gazdasági szakértői a környék mezőgazdaságának. Az egész éven át tartó rendezvénysorozat, természetesen egyfajta egyházias, liturgikus jelleget is hordoz. Emellett számos tudományos előadás, kirándulás, zarándoklat teszi gazdaggá a programot, amelyben az egész egyházmegye részt vesz. Hogy Kecskemétnek ebben kiemelt szerep jut, azt indokolja az itteni ferencesek története, akik nem csak Kecskeméten dolgoztak, hanem az egész egyházmegye részén templomokat, egyházközségeket alapítottak, mozgalmakat szerveztek. A szervezésben a Szent Miklós templom igazgatósága és a Porta Katolikus Munkacsoportja vállalt és kapott meghatározó szerepet az érsek úrtól. Terveik szerint, a jövő évben igazi különlegességeket, érdekességeket is láthatunk a kecskeméti ferencesek életéből.
Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés