Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

A SZENT MIHÁLY EMLÉKHELY MEGMENTÉSÉRŐL TÁRGYALTAK LADÁNYBENÉN

Az önkormányzat lett a felújítás gesztora – köszönik a Porta közreműködését

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__6767
Hétfőn délután tartotta novemberi közgyűlését a ladánybenei önkormányzat képviselőtestülete. A választott közösség - számos más fontos téma megvitatása mellett - napirendre vette a falu határában álló, leromlott, romos, helytörténeti jelentőségű, úgynevezett Szent Mihály Emlékhely megújításának a témáját. Amint arról ezeken az oldalakon már szóltunk számos helyi és térségi aktivista fölhívta a PORTA KATOLIKUS MUNKACSOPORT figyelmét a pusztuló szakrális emlékre. Olvasóinknak hírt adtunk arról is, hogy a nyár végén szemlézte is a fölmérő bizottságunk az objektumot és elhatároztuk: a projektum megmentését fölvállaljuk, a megmentéséhez keresünk támogatókat, pártolókat.
Időközben egyeztettünk a feladatról a helyi önkormányzattal, aztán Király Józseffel, a Freeline Kft. tulajdonosával, műemléki mérnökkel. Jelentkezett irodánknál – több támogató képviseletében – Rácz Sándor, a település egykori polgármestere (ma: Kecskemét Megyei Jogú Város egyik közszolgálati vezetője) is, hogy - elismerve és tisztelve egyesületünk törekvéseit – bejelentse elkötelezettségét a nemes cél megvalósítása ügyében. Nemrég megérkezett a települési önkormányzat meghívója. Ebben arra kérték a Portát – a korábbi levelezés nyomán – adjunk számot hogy állunk az előkészületekkel. A tanácskozásra meghívták – hasonló célból – Skultéti Árpád, festőművészt, Ladánybene szülöttét, tisztelt díszpolgárát is. A tanácskozás – amely a meghívó szerint: napirenden kívüli tájékoztató lett volna – a témában invitáltak meghallgatása után furcsa (ám nem kedvezőtlen) fordulatot vett. A témát ad hoc napirendre tűzte a testület és egyhangú határozatot is hozott a főangyalt ábrázoló monumentum megmentéséről. Eszerint: Ladánybene Önkormányzata – megköszönve az eddig végzett előkészítő és szervező munkát - átveszi a ’rekonstrukció gesztora’ szerepet a kecskeméti Porta Egyesülettől. Megkezdik a tervezést, a munkálatok szervezését – lehetőséget kínálva minden jóakaratú magánszemélynek és civilszervezetnek a segítségnyújtásra. Elhatározták: 2010. szeptember 29.-éig, Szent Mihály ünnepéig elkészülnek a munkákkal; megkérik a római katolikus egyház vezetését, hogy szentelje újra a megújított zarándokhelyet. (Mindez úgy bonyolódik, hogy alakítanak egy bizottságot, amelyben Skultéti Árpádra, Király Józsefre, a Porta szakértőire, az egyház helyi vezetőire is számítanak. Ez az akciócsoport fogja bonyolítani a munkát és viszi majd remélhetően sikerre a szép tervet. A Civilnapló stábja természetesen a jövőben is beszámol majd a kegyhelyen történt cselekményekről.)
Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés