Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

A SZÓ ÜNNEPE - BÁBEL BALÁZS ÉRSEK VERSVÁLOGATÁSA

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__5301
1999. június 26-án iktatták püspökké dr. Bábel Balázst. A kalocsa-kecskeméti érsek tisztelői a 10 éves jubileumból valóságos irodalomtörténeti eseményt varázsoltak, amikor könyvet jelentettek meg a főpap által kiválasztott 100 szép magyar versből.
A szó ünnepe – ez a kötet címe – gyönyörű, elegáns és hatásos könyv, amelynek üzenete az: a jó vers – örök. Bábel Balázs érsek biztos kézzel válogatott több évszázad költeményei között, megtalálva elfeledni vélt vagy sokak által talán sohasem ismert szerzőket is. A vele készített interjúban a főpap elárulja: a szülői házban, apja hatására kötött szövetséget a versekkel, majd érdeklődését végleg a piaristák mélyítették el. Személyesen is ápolt vagy ápol kapcsolatot költőkkel – Nagy Gáspárral, Csoóri Sándorral, Pilinszky Jánossal és másokkal – és máig figyelemmel kíséri az új termést is. A válogatás szempontjairól ezt mondta: „Amikor a kötet száz versét kerestem, külön motivált, hogy mindegyik több legyen annál, mint mondjuk egy virág vagy egy természeti környezet puszta leírása – ilyenből ugyanis nem száz, hanem ezer is van. Az emberi mélységig hatoló vallomást próbáltam megtalálni”. Ady Endre, Gyóni Géza, Illyés Gyula, Márai Sándor, Prohászka Ottokár, Szabó Ferenc, Wass Albert – hogy csak találomra emeljünk ki néhányat a kötetbe szerkesztett költők névsorából. „Ez a száz vers természetesen és nyilvánvalóan valamiképp engem tükröz, hiszen egy költemény teljesen visszaadja az olvasó vagy a válogató lelkiállapotát is. Azt se felejtsük, amit Nagy Szent Vazul mondott: csüngjetek a költőkön – ezt ő úgy érti, hogy a költő olyan gondolatot is ki tud fejezni, amiket az átlagember csak érez. A költő tehát pontos szavakkal azt mondja el, amit az átlagember nem tud kimondani” – magyarázta Bábel Balázs válogatásának szempontjait. Az elegáns kiállítású, keményborítós könyvet a Farkas Galéria adta ki. A kötetet Bodri Ferenc művészi grafikái illusztrálják. A költők fontosabb életrajzi adati külön fejezetben kaptak helyet. Az első 100 példány különösen is érdekes lehet a gyűjtők számára, mert sorszámozott,a kiadvány a Print 2000 új digitális stúdiójának első terméke. (A szó ünnepe – 100 szép magyar vers Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, metropolita verses vallomása. Kiadja: Farkas Galéria, 2009.)
Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés