Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

A toronnyal kezdik a kecskeméti templom felújítását

| Feltöltve: | Forrás: baon.hu | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__29728
A nyolcszázmillió forintos állami támogatás mellett a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye ötszázmillió forintot biztosít a kecskeméti nagytemplom külső felújítására. A munkálatok a toronysisaknál hamarosan kezdődnek, de leghamarabb is csak 2021-re fejeződhetnek be. (Fotók: Mátyus István)

A nagytemplom felújítása már régóta sürgető kérdés. Életveszélyeshez közelítő állapota gyakran szóba került, 2016 decemberében például mi is hírül adtuk, hogy az orkán erejű szél megbontotta a toronysisak réz tetőlemezét, ezért le kellett zárni a templom környezetét.

Mint Vörös Mártától, a Kalo­csa-Kecskeméti Főegyházmegye főépítészétől megtudtuk, a főegyházmegye az idei évre ötszázmillió, 2020-ra pedig háromszázmillió forint támogatást kap az államtól a templom felújítására, maga pedig további félmilliárd forintot biztosít a munkálatokra.

– Hosszú évek óta szerettünk volna hozzálátni a felújításhoz, de a kalocsai főszékesegyház munkálatai is lekötötték az erőket. Öt-hat éve minden évben dr. Bábel Balázs érsek atyával beadvánnyal folyamodtunk a kormányhoz segítségért, mert a templom kívül-belül nagyon rossz állapotban van – mondta Vörös Márta.

A főépítész elmondta, a gondok egy része még az 1911-es földrengéshez köthető, amikor a templom erőteljesen megrongálódott. A szükséges statikai megerősítéseket egy monolit vasbeton vázzal elvégezték száz éve, ennek köszönhetően nem kellett a templomot lebontani – mert még ez is szóba került –, de a torony belsejében máig láthatóak hosszanti repedések. A faltestet a problémás részeken ezért gyakorlatilag teljes mélységében kibontják, majd visszahelyezik, így teljesen helyreáll a torony statikája, nem lehet baj nagy erejű szél esetén sem.

A felújítás azonban a toronysisak bádogborításának javításával, cseréjéve kezdődik majd. A rézlemez díszítményeket megtisztítják, így visszanyerik csillogásukat. Vörös Márta hangsúlyozta, nagy kihívást jelent majd a magasban a szél, és nehézkes lesz egy védőháló kifeszítése is, hiszen nemigen van mihez rögzíteni. Az biztos, hogy míg a toronysisakon dolgoznak, addig alatta nem lesz munkavégzés a balesetek elkerülése érdekében.

A rendelkezésre álló pénzösszegnek a főépítész szerint elégnek kell lennie – a torony mellett – az oldalhomlokzatok ólomüveg ablakainak védőüveggel való megvédésére, javítására és a főhomlokzat timpanon feletti magasabb és oldalra befutó részének felújítására is. Más, akár belső szépítésre viszont a keretből már nem fogja futni.

Vörös Márta többször hangsúlyozta a Karol Wojtyla Barátság Központban tartott sajtótájékoztatóján, hogy a munkafolyamatok egymásra épülnek, a felújítás hosszadalmas és lassú lesz, talán 2021-re készülhetnek el az említett beavatkozásokkal. Ahogy stílusosan fogalmazott: a Jézus Krisztus szupersztárban ugyan minden állványszinten álltak a főpapok, de a kecskeméti építkezésen ugyanez nem elképzelhető a szakemberekkel, már csak azért sem, mert 32 szintes lesz az állvány. A főegyházmegye főépítésze ezért türelmet kért a kecskemétiektől. Problémának nevezte, hogy egyelőre kis méretű felvonulási területet biztosított számukra az önkormányzat, de hozzátette, ebben az ügyben zajlanak még az egyeztetések. A hitéletet, a szentmisék rendjét nem szeretnék zavarni, a főbejáraton egyelőre védőtetővel biztosítják a ki- és bejutást, bár elképzelhető, hogy egy ideig valamelyik oldalbejáratot kell majd használni.

A felújítás kezdetén daruval le fogják emelni a négy evangélista – Lukács, Máté, Márk, János – nagy méretű szobrát a mellvédről. Mint Vörös Márta elmondta, nagyon rossz állapotban vannak, restaurálásra szorulnak.

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés