Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Adakozás miatt feljelentették a csépai papot

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__28948
Adakozott a csépai atya Jász-Nagykun-Szolnok megyében - feljelentették. A rendőrséggel együtt vonult ki az illetékes hivatal két munkatársa a csépai plébániára.

Több lakos jelezte a hatóságnak, hogy az atya élelmiszert adományoz az éhezőknek. Ezek a tartós élelmiszerek azonban szerintük nem „biztonságosak”. Talán éppen azok tették a bejelentést, akiknek jó szívvel segített az atya.

A hatóság figyelmeztetésben részesítette Antal Andrást. A plébániai ellenőrzésen semmilyen élelmiszert nem találtak, de az atyának felhívták a figyelmét arra, hogy az élelmiszer-adományozás uniós és nemzeti jogszabályoknak megfelelően élelmiszer-forgalmazásnak minősül. Élelmiszert forgalmazni azonban csak erre a célra regisztrált szervezetnek lehet, a beazonosíthatóság és nyomon követhetőség szabályait betartva.

Arra kérték az atyát, az "élelmiszer forgalmazást" adományozást jelentse be az illetékes hivatalnál, és tegye lehetővé az élelmiszer-szállítmányok ellenőrzését. Ez utóbbi igen komoly papírmunkával járna, ugyanis az atya sokszor másoktól kap - kis mennyiségű - tartós élelmiszert, éppen abból a célból, hogy ossza szét a segítséget kérő rászorulók között.

Antal András megdöbbenve értesült a történtekről, és hallgatta telefonon a hivatali­ dolgozók figyelmeztetését.

Ahogy fogalmazott, Isten első tette mindig a bőkezű adakozás. A parancsok, illetve az engedelmesség csak a második helyen következnek.

Ma minden a parancs betartására degradálódott. A mostani lakossági bejelentés alapja az irigység, a rossz­indulatúság. A szegények napi életben maradásának ellehetetlenítésére tettek egyesek kísérletet.

Az is törvényben van rögzítve, hogy az állam a vallási közösségek irányítására, felügyeletére nem működtethet szervet és nem is hozhat létre.

Ennek ellenére a hatóság emberei azt állították, hogy ha az éhezőknek enni akarok adni, azt nem tehetem meg, ha nincs bejelentés a hivatal felé.

Szomorú! – vélekedik a diakónus, hozzátéve, az éhezők maguk mennek kérni a plébániára, nem pedig ő maga viszi el hozzájuk az élelmet, kötelezve arra őket, fogadják el és egyék meg.

A felkínált élelmiszert nem kell elvinniük - mondta az atya. Ha úgy vélik, az biztonságosan nem fogyasztható, akkor elutasíthatják. Mindenki maga dönti el, mit fogyaszt, mit eszik.

Az atya a házkutatás szabályosságát is megkérdőjelezi. Az is szerepel ugyanis az egyházi törvények között, hogy az egyházi személyek fokozott szabálysértési és büntetőjogi védelemben részesülnek.

Házkutatásra jöttek, ismeretlen - nevét nem vállaló személy bejelentésére, miszerint a szegényeknek ételt adok.

Kiszállt a hatóság, mint egy bűnözőhöz?! – ingatja fejét csalódottan az atya. A rendőrség elismerte, valóban jártak a plébánián, de ők csak közreműködtek, rendőri intézkedés, illetve rendőri intézkedésre okot adó körülmény nem volt.

Ide jutottunk ... ? Isten bocsássa meg vétkeiket ... Ámen!

 

 

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés