Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Adventi gyertyagyújtás a Wojtyla Házban

| Feltöltve: | | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__6873
A Karol Wojtyla Barátság Központban a mai ebédnél különleges vendéget köszönthettek az egybegyűltek: a kalocsai érseki palotában élő és munkálkodó, főtisztelendő Barotai Imre váci tb. kanonokot, penitenciáriust, hitoktatási felügyelőt. Barotai atya már régi ismerőse a közösségnek, hiszen hosszú évekig Kecskeméten, a Czollner téri Szent Erzsébet templomban teljesített szolgálatot. Az atya pár gondolattal megemlékezett Adventről, a remény spirituális időszakáról, majd meggyújtotta a Wojtyla Ház koszorújának első gyertyáját. Az ebéd előtti áhítatot egy közös Angyali üdvözlettel zárták.
Az Adventi koszorú minden gyertyája szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm. Ez utóbbiról gyakran- tévesen- azt hiszik, hogy a negyedik vasárnapon kell meggyújtani, de valójában advent harmadik vasárnapja az "örömvasárnap"- ami a böjtbe egy kis vidámságot hoz, hogy már közel van Krisztus eljövetele, azaz a Karácsony. A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre (vagy közösségre) is utalnak: * Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit); * zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény); * Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet); * Szűz Mária – aki megszülte a Fiút (öröm – rózsaszín gyertya). Illetve a gyertyák színei nem csak személyt szimbolizálnak: * Ádvent első vasárnapja Időpontja évről évre változik, Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnapon ünnepeljük. Színe a lila: a templomi terítő lila, a szertartáson a pap lila miseruhát vagy stólát visel, illetve az adventi koszorún elsőnek meggyulladó gyertya színe is lila.
Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés