Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Arra kaptunk meghívást, hogy szentek legyünk – II. János Pál pápával a metróban

| Feltöltve: | Forrás: magyarkurir.hu | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__30755
Október 22-én, csütörtökön délelőtt a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom altemplomában került sor a Szent II. János Pál pápával a metróban – lengyel plakátkampány a budapesti metróban a szent pápa gondolataival című kiállítás megnyitójára. A tárlat kezdeményezője a Lengyel Intézet.

A megjelenteket Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója köszöntötte. Kiemelte: az M2-es, az M3-as és az M4-es metrószerelvényekben egy hónapig lesznek láthatók azok a plakátok, melyeken a néhai egyházfő gondolatai olvashatók. Mindegyik idézet fölött helyet kap II. János Pál arcképe is. Ezzel is szeretnének méltó emléket állítani a lengyel pápának, és hozzájárulni rendkívül gazdag lelki örökségének elmélyítéséhez. Joanna Urbańska kiemelte: a ma kezdődő és egy hónapig tartó kampány a lengyel V4-es elnökség kiemelt programja.

A kiállítást Jan Dziedziczak, a külföldön élő lengyelekért felelős miniszter nyitotta meg. Emlékeztetett rá: a mai nap II. János Pál 1978-ban kezdődő pontifikátusának kezdő és egyben liturgikus emléknapja is. Ezen a napon a világon élő katolikusok II. János Pál pápáért és az ő mennyei közbenjárásáért imádkoznak. A miniszter kiemelte, hogy a lengyeleknek, akárcsak a magyaroknak, ezeréves a történelmük. A nemzeti emlékezet számára a három legnagyobb lengyel Kopernikusz, Chopin és II. János Pál – közülük is a legeslegnagyobb Karol Wojtyła.

Jan Dziedziczak felhívta a figyelmet arra is, hogy tegnap, október 21-én volt IV. Károly, az utolsó magyar király és Habsburg császár emléknapja. Karol Wojtyła édesapja az Osztrák–Magyar Monarchia katonatisztje volt, és a IV. Károly iránti tiszteletből adta neki a Karol nevet. Amikor a pápa találkozott a király özvegyével, Zita királynéval, azt mondta neki: „Üdvözlöm szüleim királynéját!” IV. Károly volt az utolsó II. János Pál által boldoggá avatott személy 2004 őszén.

A külföldön élő lengyelekért felelős miniszter felidézte, hogy a szent pápa kétszer, 1991-ben és 1996-ban is járt Magyarországon, s mindig hirdette a lengyelek és a magyarok közötti testvériséget. II. János Pál tanításai ma is univerzálisak és aktuálisak, és ahhoz, hogy még jobban ismertté váljanak, hozzájárul ez a plakátkiállítás. Nehéz időket élünk, a koronavírus-járvány közepén vagyunk. A budapesti metrón utazva egy hónapig eltűnődhetünk azon, hogy mit jelent jó embernek lenni, mert Szent II. János Pál pápa ezt tanítja nekünk. Egyik leghíresebb mondása volt: mindenki arra kapott meghívást, hogy szent legyen – az ehhez vezető utat mutatta meg az egész világnak. Az Európai Unióban ma Magyarország és Lengyelország az a két állam, amelyik, hűen II. János Pálhoz, ragaszkodik a kontinens keresztény gyökereihez. A szent életű pápa pedig égi patrónusként járul hozzá közös erőfeszítéseinkhez.

Osztie Zoltán, a belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom plébánosa úgy fogalmazott: II. János Pál pápa üzenete három szóban foglalható össze, és ezek egyértelműen kidomborodnak a plakátokon olvasható szövegekből: igazság, szeretet, szabadság. Mindhárom Krisztus, az élő Isten szava. Hozzátette: a magyar és a lengyel nép mély barátságát jelképezi a belvárosi főplébánia-templom előtt álló két szobor is. Az egyik Szent Kinga Árpád-házi királylányt és lengyel fejedelemnét, a másik Szent Hedviget, Nagy Lajos királyunk és Erzsébet boszniai hercegnő lányát, lengyel királynőt ábrázolja. Mindkettőjüket II. János Pál pápa emelte a szentek sorába.

A metróban látható plakátokon többek között a következő gondolatok olvashatók Szent II. János Páltól:

„Ne féljetek! Nyissátok ki, tárjátok szélesre a kapukat Krisztus előtt!”

„Az ember arra hivatott, hogy szabad legyen.”

„A jövő ma kezdődik, nem holnap.”

„A történelem megtanított bennünket arra, hogy a demokrácia értékek nélkül könnyen átváltozhat nyílt vagy rejtett totalitarizmusba.”

„Nem az a gazdag, aki birtokol, hanem az, aki ad.”

„Elvész a nemzet, ha megrontja a lelket, de felemelkedik, ha megtisztítja azt, ezt semmilyen külső erő nem képes elpusztítani.”

„Nincs szabadság igazságosság nélkül.”

„Nincs szabadság felelősség és az igazság szeretete nélkül.”

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés