Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Az érsek szenteli fel a ladánybenei Mária kegyhelyet

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__8459
Két szakrális emlékhely megújításának, illetve megteremtésének az előkészületei is folynak Ladánybenén. A település templomkertjében egy Mária emlékhelyet alakítanak ki, a határban, egy dűlőút mellett pedig felújítják az ősök által emelt Szent Mihály emlékfalat.

Még februárban kijelölték a templomkertben azt a helyet, ahol a leendő Mária emlékhely épül. Az önkormányzat költségvetésében biztosított keretet az alapanyagokra, a fennmaradó részt pedig a lakosság közreműködésével gyűjtik össze. Sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez, amelynek révén nem csak egy kegyhellyel, de a szándékok szerint egy közösségi ponttal is gazdagodik a település – mondta el Kardos Attila polgármester, aki arról is beszámolt, hogy a Mária emlékhely mellett parkosítást is terveznek. A ladánybeneiek szívesen segédkeznek a munkálatokban: sokan idejüket és két kezük munkáját ajánlották fel.

Az már bizonyos – tudtuk meg a polgármestertől – hogy július 31-én dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek megáldja az emlékhelyet. Amióta megérkezett a válasz a felkérésre, még nagyobb lendülettel vetették bele magukat a munkálatokba. 

  • Földi Tibor plébánossal a napokban jártunk a kőbányában, ahol megígérték, hogy két héten belül megérkezik az emlékhely kialakításához szükséges kőszállítmány. A kialakításra vonatkozó elképzelését településünk díszpolgára, Skultéti Árpád festőművész papírra vetette, én pedig egyeztettem a plébános úrral. A leendő emlékmű első tervén Mária mellett két angyal szerepelt. Az atya kérésére az alkotó most egy olyan vázlaton dolgozik, amelyen Mária jobb és baloldalán Szent László és Szent István jelenik meg. A végleges változat tűzzománcból készülne el – összegezte a polgármester az előkészületeket.

Az emlékhelyet kezdeményező Porta Egyesület képviseletében Farkas P. József örömét fejezte ki, amiért ekkora vágyakozás és segítő szándék tapasztalható a lakosság és a pártfogók körében. 

  • Örömmel értesültem arról, hogy a Mária emlékhely alapötletét a helybéliek továbbgondolták, úgymond „magukra szabták” Ladánybenén, és hogy lelkesen dolgoznak a teológiai képi megjelenítésen is. A kezdeményező ilyenkor érzi azt, hogy az elvetett mag termő talajra hullott.

Ezzel párhuzamosan egy másik szakrális helyszín, az úgynevezett Szent Mihály emlékfal felújításának az előkészületei is folynak a településen. E munkálatokat a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete fogja össze. Néhány részlet itt még tisztázásra vár. Amint ez megtörténik, kimerítő tájékoztatást kapunk Rácz Sándor alelnöktől. 

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés