Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Barátság ház az Egressy utcán: a 2008. év legnagyobb Porta-építkezése

| Feltöltve: | Némethné Faragó Erika | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__3611
Amint arról már hírt adtunk ezen a honlapon ez év tavaszán veszi kezdetét az Egressy utcai Karol Wojtyla Barátság Központ felújítása. Közismert, hogy a tervek szerint 2008 őszén a katolikus egyház oltárra emeli Wadowice nagy szülöttjét, a XX. század neves apostol utódát. Kecskemét városa, amely testvérvárosi kapcsolatot alakított ki a szülővárossal, elhatározta, hogy rendbe teszi az Egressy utca környékét, a szentté avatás időpontjára egy emlékparkot terveznek oda a városfejlesztők. A Wojtyla Barátság Központ, amely két év óta már működik és szolgálja a szegényeket, az önkormányzattól kapott épület felújítását tervezi. A feladat nem könnyű, hiszen a szervezetnek önálló forrásai nincsenek, mindent támogatók, szponzorok segítségével kell megvalósítani, de reményteli jelek utalnak arra, hogy a terv nem irreális. Munkatársunk Tiszavölgyi Gáborral, a beruházóval, illetve Farkasné Pásztor Jolánnal, a Wojtyla Barátság Központot működtető Szent Anna Porta KHT. ügyvezetőjével beszélgetett a kezdeményezésről.
- Milyen lényegi változásokat eredményez a felújítás? - kérdeztük az ügyvezető asszonytól. - A Wojtyla Barátság Központ első megújulási ütemében a földszinti több mint 200 m2-es épületrész kerül teljes rekonstrukció alá. Itt kap majd helyet az étkező a melegítő konyhával (mely foglalkoztatóként is funkcionál egyben), a terápiás helyiség, és a Wojtyla emlékszoba. Külön bejárattal a rászorultak számára mosó, és tisztálkodó helyiségek lesznek kialakítva az épület udvari szárnyában. - Milyen munkák szerveződnek most? - Jelenleg a Központ egy erősen elhasználódott, statikailag stabil, állékony, helyi műemléki védettség alatt álló épületben üzemel, amely teljes felújítást igényel, mind a funkciójának ellátásához, mind az épület eszmei szerepéhez. Teljesen megváltozik az épület külső és belső arculata, a belső terek mind méretükben, mind megjelenésükben átalakulnak. A nedves salétromos falak, vízszigetelést, és kívül belül új vakolatot kapnak. A belsőépítészeti tervekbe foglalt burkolatok lesznek kialakítva. A homlokzat és az összes nyílászáró fokozottan hőszigetelt, az épület műemléki funkciójához igazodó megjelenésű lesz. A gépészeti kialakítás a megújuló energia hasznosítással igazodik majd az épület amúgy is környezetbarát struktúrájába. Többfunkciós terek használatát segítik majd, a modern felszerelési eszközök, berendezések. - Miben lesz különleges ez a létesítmény? - Különlegessége, hogy az épület nem csupán egy szociális ellátást biztosító központ lesz, hanem igyekszik a Karol Wojtyla eszmeiségének megfelelően működni, a "BARÁTSÁG" szellemiségének jegyében. Célkitűzése, hogy aki a falak mögé belép, azt barátként fogadják az itt segítséget nyújtók. - Milyen nehézségekkel kell megküzdeni várhatóan az átalakítás során ? - kérdeztük a beruházást irányító szakembertől. - Nehézségeket nem látok, csupán megoldandó feladatokat. Figyelembe kell majd venni, hogy a rekonstrukciót szakaszosan kell ütemezni mivel a pénzügyi források nem állnak teljes egészében rendelkezésre. A régi épület homlokzatának tartós helyreállítása is fontos szempont, hiszen az épület nem csak mint eszköz, hanem mint eszmeiség hordozó feladattal is rendelkezik majd. - Mit vár a beruházó a munkálatoktól? - Régi műemléképületek felújítása mindig érdekes feladat, rátekintést lehet látni a régi kor tervezőinek, szakembereinek, gondolkodás módjára, törekvéseire. Sokszor tanulni is lehet tőlük. Az ilyen munka jóval több kreativitást és szakértelmet tesz szükségessé, mint egy átlagos új épület felépítése. Wojtyla ügye azért is fontos, mert szeretem az ilyen jellegű munkát csinálni. Az elmúlt időszakban sok sikeres műemléki munkám jelentős része egyházi kötődésű, ilyenkor mindig arra gondolok, hogy ezeknek az épületeknek még hosszú évtizedekig - évszázadik kell funkcionálni. Az is öröm, hogy sok rászorult érzi majd itt a munkánk eredményeképp, hogy barátként fogadják őket, ehhez az építészeti eszközökkel is igyekszem majd hozzájárulni.
Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés