Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Bemutatjuk az öt leendő bíborost

| Feltöltve: | Forrás: Magyar Kurír | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__26645
Meglepetést okozott Ferenc pápa május 21-én, hogy konzisztóriumot hirdetett öt új bíboros kinevezéséről. A szentatya önmagához hűen ezúttal is a peremterületeken tevékenykedő főpapokat választott ki. Rendkívüli módon a leendő bíborosok között olyan lelkipásztor is akad, aki még nem megyéspüspök.

A leendő bíborosok a világ különböző részeiről származnak: Mali, Spanyolország, Svédország, Laosz és Salvador.

A Regina Coeli elimádkozása után tett bejelentése szerint a pápa június 28-án kreálja bíborossá az új kinevezetteket. A szentatya kiemelte: az, hogy a leendő bíborosok a világ különböző részeiről származnak, kifejezésre juttatja az egész világon jelen lévő Katolikus Egyház egyetemességét.

A Vatikáni Rádió tájékoztatása szerint az új bíborosok – Anders Arborelius stockholmi érsek; Gregorio Rosa Chávez címzetes püspök, a San Salvador-i Főegyházmegye segédpüspöke; Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun címzetes püspök, Pakxé apostoli helynöke; Juan José Omella, Barcelona érseke és Jean  Zerbo bamakói érsek – június 29-én, Szent Péter és Pál apostolok ünnepén Ferenc pápával együtt miséznek.

A jelöltek közül hárman nem is érsekek – ahogy az korábban megszokott volt –, és az Egyház peremterületein szolgálnak, amelyre Ferenc pápa hivatalba lépésének kezdetén felesküdött. A kinevezésekkel a pápa még jobban kimozdítja a konklávét eddig egyensúlyi helyzetéből: Európától távolodva, közelítve a világegyházhoz – fogalmaz a Katholisch.de német katolikus portál.

A legnagyobb meglepetést a 67 éves Anders Arborelius, Stockholm püspöke közelgő bíborosi kinevezése okozta. Az Egyház történetében először kerül svéd származású egyházi személy a bíborosi kollégiumba. 2016 őszén, a lutheri reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozaton Anders Arborelius fogadta Ferenc pápát a dél-svédországi Lundban.

A 67 éves svéd püspök kinevezésével a szentatya továbbra is azt az irányvonalat követi, hogy elsősorban a Katolikus Egyház perifériáján szolgáló lelkipásztorokat kreáljon bíborossá. A stockholmi katolikus püspökség hivatalosan 116 ezer hívőt számlál; becslésük szerint az országban összesen mintegy 150 ezer katolikus hívő van, akik többnyire katolikus országokból érkezett bevándorlók. 2000-ig az evangélikus hit számított Svédország államvallásának: születésével minden svéd állampolgár automatikusan az evangélikus egyház tagjává lett.

Anders Arborelius 1949. szeptember 24-én született. Húszéves korában áttért a katolikus hitre, és belépett a kármelita rendbe. 1979-ben szentelték pappá, 1998-ban nevezték ki a Stockholmi Egyházmegye püspökévé, amely 450 ezer négyzetkilométeres területével csaknem az egész országot lefedi.

*

A 74 éves Gregorio Rosa Chavez 1982 óta San Salvador segédpüspöke. Aktívan síkra szállt az 1980-ban meggyilkolt Óscar Romero érsek boldoggá avatásáért, akivel évekig közeli együttműködésben szolgáltak. 1990-ben indította el a boldoggáavatási eljárást; Ferenc pápa 2015-ben avatta boldoggá a vértanú érseket.

Gregorio Rosa Chavez 1942. szeptember 3-án született Sociedadban. Filozófiát és teológiát tanult; franciául, angolul, portugálul és olaszul beszél. 1970-ben szentelték pappá. II. János Pál pápa 1982 februárjában nevezte ki San Salvador segédpüspökévé. A főváros központjában található Szent Ferenc-templom plébánosa, az érsekség püspöki helynöke és a latin-amerikai karitász segélyszervezet elnöke.

Chavez a béke nemzetközi követe, a szegények és a fiatalok ügyeinek szószólója; türelmes közvetítő konfliktushelyzetekben. Az utóbbi években számtalanszor szót emelt a hazájában uralkodó erőszak és kegyetlenség ellen, és béketárgyalásokat szorgalmazott a kormány és a Mara fegyveres csoport között. Európát hibás menekültpolitikával vádolja. A felszabadítás teológiájának támogatója.

*

A hetvenkét éves Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun püspök apostoli kormányzó a laoszi Pakxéi Egyházmegyében. Tanulmányait részben Kanadában végezte; a francia és az angol, illetve a Laoszban hivatalos lao nyelven kívül az ország északi részén élő khmer népcsoport nyelvét is beszéli. Mangkhanekhoun gyakorta látogatja a hegyi falvak közösségeit; aktívan közreműködik a hitoktatók képzésében.

1944. április 8-án született Laoszban. 1972. november 5-én szentelték pappá. Három évvel később Laosz fővárosa, Vientián plébánosává nevezték ki. 2000. október 30. óta a dél-laoszi Pakxé apostoli helynöke. 2001. április 22-én szentelték püspökké. 2009 és 2014 között Laosz és Kambodzsa püspöki konferenciájának elnöke volt. 2017. február 2., a püspöki szék megüresedése óta a vientiáni apostoli vikariátus adminisztrátora. A Katolikus Egyházban az apostoli vikáriusi (püspöki helynök) tisztség mintegy a püspöki hivatal előzetes fokozatának tekinthető. Rendkívüli dolognak minősül, hogy a pápa egy apostoli kormányzót bíborossá kreál.

*

A 71 éves Juan José Omella y Omella 2015 óta a katalán főváros, Barcelona érseke.

1946. április 21-én született Cretasban, Aragónia autonóm tartományban. Filozófiát és teológiát tanult. 1970-ben szentelték pappá. 1996. szeptemberi püspöki kinevezéséig szülőföldjén, Zaragozában szolgált, később, már mint főpásztor a katalán–francia határvidék több egyházmegyéjében tevékenykedett.

II. János Pál pápa 1999. október 27-én bízta rá a Barbastro-Monzóni Egyházmegye püspöki hivatalát. 2004 áprilisában a Calahorra y La Calzada-Logroñói Egyházmegye főpásztora lett. Ferenc pápa 2014 novemberében választotta a Püspöki Kongregáció tagjává. Egy évvel később, Lluis Martinez Sistach bíboros utódaként, Barcelona érseke lett. Azóta vezeti Spanyolország második legnagyobb városa, az 1,6 millió lakosú Barcelona érsekségét.

Omella a bíborosi hivatal viszonylag biztos várományosának számít. 2003 óta – megszakítással – a spanyol püspöki konferencia elnöke. Az utóbbi években újra és újra bírálta az uralkodó politikai korrupciót és a kétes spanyol munkaerőpiacot. Ez év márciusában az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) egy szimpóziumának házigazdájaként Omella a fiatalokkal folytatandó őszinte párbeszédre szólította az Egyházat.

*

Jean Zerbo 1998 óta Mali fővárosa, Bamako érseke. A nyugat-afrikai ország déli részéről származó, 73 éves leendő bíboros minden erejével síkra száll hazájának békéjért, aktívan küzd a kirekesztés ellen, továbbá a népek közötti megbékélésért és szolidaritásért.

Zerbo 1943. december 27-én született Mali Segou nevű városában. Ugyanitt szentelték pappá 1971. július 10-én. Franciaországban, Lyonban, majd Rómában végezte tanulmányait; a Pápai Biblikus Intézetben tett bibliatudományi záróvizsgát. Néhány évig Segou tartományban folytatta papi szolgálatát, emellett a bamakói papi szemináriumban tanított.  II. János Pál pápa 1988. június 21-én nevezte ki Bamako segédpüspökévé, majd hat évvel később Mopti püspökévé. 1998. június 27. óta Bamako érsekeként szolgál.

Forrás: Katholisch.de/Vatikáni Rádió

Fotó: Katholisch.de; a Vatican Insider Facebook-oldala

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés