Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Borszentelés a Szent Miklós templomban

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__6919
Immár hagyomány, hogy december 27-én, János evangélista napján Kecskemét legrégebbi épületében, a Barátok templomában a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyének megbízottja megáldja a kiforrott friss termést, az új borokat. A Szent Miklós Templom Igazgatósága és a Porta Egyesület Katolikus Munkacsoportja ebben az évben is méltóképpen adóznak eme nemes hagyomány előtt: dr. Bábel Balázs érsek mond áldást a borokra, egyben kérve az Atyát, hogy imádkozzon a fagyban, hó alatt születő rügyekért, a jövő évi termésért.
A szentmise után borkóstolóra invitálják a szervezők a vendégeket a Barátok Templomának udvarán található Porta Díszterembe, ahol a gazdák, pincék vincellérei felszolgálják boraikat, bemutatva kertjük legkitűnőbb termését. A borszentelés, borünnep története A magyar népi kalendáriumban december 27-e Szent János napja. A szőlősgazdák ezen a napon bort szenteltetnek, s minden hordóba öntenek belőle egy pár cseppet, hogy boruk meg ne romoljon, a többit pedig elteszik gyógyítószerül. Azért gyűltek egybe országunk e kitüntetett helyén, hogy Szent János ünnepén, méltó módon tisztelettel illethessék e nemes, ősi mesterség neves honi művelőit, és fáradságos munkájuk palackba zárt gyümölcsét: a lélek italát. Több ezer évvel ezelőtt is tudták az emberek, hogy a bor az emberi boldogság egyik forrása. Fáradságos munkával ezért művelték szőlőültetvényeiket, készítették a présházakban türelemmel, szorgalommal, tudással a fehér- vagy vörösbort, ami „felvidítja az ember szívét”, ahogyan a Zsoltárok könyvében olvashatjuk. (104:14–15) A színbor, „a szőlő vére, a mámorító ital” ahogyan Mózes ötödik könyvében (32:14) olvassuk, felszabadítja bennünk, halandó emberekben a jóra való hajlamot, és a mértékkel fogyasztott mámorító ital mindnyájunkat vidámmá, boldoggá teszi, képessé arra, hogy jól s jót cselekedjünk. A szőlőtő termésében összeforr az égi gondoskodás és az emberi munka. A hívő ember számára mély üzenetet hordoz a szőlőből átnemesült bor: Jézus Krisztus megváltó művének beteljesítése előtt, az utolsó vacsora asztalánál szeretetének és szenvedésének jelét, a kenyér mellett, bor színében hagyta örökül az őt követők számára. A János-napi borszentelés egy olyan áldott pillanat, amikor a Teremtő szentesíti azokat a nemes alkotásokat, melyeket az Ő segítségével a föld ereje és az emberi tudás, sok-sok verejték és a SZERETET tesz utolérhetetlen, egyedi és felemelő „teremtménnyé”.
Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés