Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Bugacon túráztak a Porta Egyesület önkéntesei

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__28560
Évek alatt hagyománnyá vált, hogy Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója tavasszal, a Föld Napja alkalmából ismeretterjesztő kirándulásra invitálja a kecskeméti Porta Egyesület tagságát és önkénteseit. Ezúttal Bugacra látogatottak. (Fotók: Tódor Norbert)

A negyven fős társaságot Sulyok Ferenc köszöntötte a KEFAG Zrt. bugaci Oktatási Kabinetjében, majd Fodor Mihály erdészeti igazgató számolt be az állami erdészeti vállalatot érintő tevékenységekről és a legfrissebb számadatokról.

A KEFAG Zrt. Bács-Kiskun megye állami erdőterületeiből 56.002 hektárt kezel, ebből természetvédelmi rendeltetésű 1.602 hektár, az összes erdőterület 2,8 %-a. 

Hagyományos erdészeteik – észak-kiskunsági, bugaci, császártöltési, dél-kiskunsági – átlagosan összesen 1.000-1.200 hektáron végeznek erdőfelújítást. Az évente nevelt 15-20 millió csemete a saját felhasználáson túl a térségben gazdálkodók erdőfelújításainak és erdőtelepítéseinek szükségleteit is fedezi. Fahasználati tevékenységük során évente átlagosan 180-200 ezer nettó köbméter ipari faanyagot és lakossági tűzifát, ezen felül 10-15 ezer nettó köbméter energetikai hasznosítású biomasszát termelnek.

Vadgazdálkodási tevékenységükre a nagyobb vadászati csomagok értékesítése jellemző. 

Hagyományos tevékenységeik mellett számos közjóléti és közhasznú feladatot is ellátnak. Fenntartják és működtetik a páratlan szépségű, 62 hektáros, 14 tanösvényű Kecskeméti Arborétumot, a 26 hektáros, gazdag növény- és állatvilággal rendelkező Vackor Vár Erdei Iskolát, valamint a homoki erdőtelepítés történetét bemutató bugaci Alföldfásítási Múzeumot. Üzemeltetik a Tőserdő Kastélyt, a bugaci Bucka Szállót és Oktatási Kabinetet valamint szintén Bugacon egy vadászházat. Folyamatosan karbantartják az ismeretterjesztést és a környezeti nevelést szolgáló parkerdeiket. Az országos hírű Juniperus Parkerdészetük közreműködésével részt vállalnak a térség zöldfelületeinek kialakításában, azok fenntartásában, illetve autópálya-fásításokban is.

A KEFAG vezetőit Szabó László, Bugac polgármestere követte.

Elmondta: közel tízéves előkészítő munka eredményeként ultramodern látogatóközpont épül a bugaci Aranymonostor mellett. Az egymilliárd forintos fejlesztést megyei turizmusfejlesztési keretből valósítja meg az önkormányzat a Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési Nonprofit Kft.-vel közösen. Az építkezés várhatóan tavasszal kezdődik, és 2019 őszéig fejeződik be.

A látogatóközpont kitörési pontja lehet nemcsak a településnek, hanem az egész térségnek. Az egykor világhíres Bugac márkanév újra divatba jöhet – hangsúlyozta Szabó László.

– Évek óta azon dolgozunk, hogy a Bugac brandet, ami néhány évtizede még jól csengett hazánkban és Európában, újra felerősítsük. Ezért indítottuk el például a Kurultájt vagy az Ősök napját. Ám az igazi lökést az Aranymonostor feltárása és annak értékes leletei adták. A projekt folytatásaként a második ütemben a Kurultáj kapcsán egy őstörténeti emlékpark megvalósítását is tervezzük, amely a hun-avar kort mutatja be. Elképzeléseink szerint a turisztikai szezon aktív időszakában az ásatásokba is bekapcsolódhatnának az érdeklődők. A harmadik ütemben kezdenék el újraépíteni a kolostort és a bazilikát eredeti méretben, korabeli technológiákkal – tette hozzá a polgármester.

A kirándulás második szakaszában az Alföldfásítási Múzeum gazdag kiállítási anyagába nyerhettek betekintést a kecskeméti vándorok.

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés