Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

CIKK A SZABAD FÖLD HASÁBJAIN A KECSKEMÉTI WOJTYLA HÁZRÓL

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__7803
Örömmel ajánljuk kedves olvasóinknak Borzák Tibor szerkesztő úr tartalmas cikkét a SZABAD FÖLD hasábjain; melyet Újvári Sándor felvétele tesz gazdagabbá. Az utóbbi időben megsokasodtak a hiradások az országos sajtóban a Karol Wojtyla Barátság Központban folyó karitatív munkáról. Köszönhetjük ezt mindenek előtt égi pártfogóink - különlegesen is névadónk - pártfogásának. Másodsorban pedig annak a nemes szolgálatnak, amely pártolóink, támogatóink jóvoltábol az intézet falai között folyik nap mint nap.
SZABAD FÖLD: Első osztályú szegények

 

 

Szegény embert még az ág is húzza… Hogy mennyire igazságtalan a magyar szociális rendszer, arról sokszor és sokféleképpen meggyőződhettünk már.

if(typeof( window[ "modal_alatt_hidden" ] ) == "undefined"){ var modal_alatt_hidden = new Array(0); } modal_alatt_hidden.push("banner_cikkben_header_utan");

A jelenlegi törvénykezésben tetten érhető például a szegények közti megkülönböztetés. Lényegesen kisebb mértékű támogatás jár ugyanannak az éhezőnek, aki egy civil közösség által fenntartott intézmény asztalánál fogyasztja el az ebédjét, mint az egyház, az állam vagy önkormányzat színeiben zajló hasonló jótékonykodás esetében.

Kecskeméten négy éve teljesíti küldetését a II. János Pál pápa tiszteletére alapított Karol Wojtyla Barátság Központ, ahol azon túl, hogy meleg ételt szolgálnak fel a rászorultaknak, családias környezetben építenek közösséget. A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény normatíváját ételadagonként határozták meg, ami még az alapanyagokra sem elegendő, nemhogy az egyéb költségekre. Azzal pedig végleg ellehetetlenítették őket, hogy ezt a „Tiborc-normát” az idei állami költségvetési törvény 40 százalékkal megkurtította. Lényegesen jobb helyzetben lennének, ha egyházi fenntartásban működnének, akkor ugyanis a meghatározott normatíván felül 73,1 százalék kiegészítő támogatásra is jogosultak lennének a szegény emberek.

– A helyzet megítélésekor nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy manapság Magyarországon rendkívül egyszerű egyházat alapítani – mondja Farkas P. József alapító-intézményvezető. – Ehhez elegendő egy száz névből álló pártolói lista, és máris bejegyzi őket a bíróság. Megannyi kedvezményben részesülnek, sőt bizonyos gazdasági előnyökre tesznek szert. Nálunk is azonnal megoldódnának az étkeztetés finanszírozási gondjai, ha nonprofit szolgálatunk egyházzá alakulna. Csakhogy ebből nemzetközi skandalum kerekedne, így aztán meg sem fordul a fejünkben, még a szűkös anyagiak ellenére sem.

A Karol Wojtyla Barátság Központ és a hozzá hasonló intézmények által felkarolt szegényeket súlyos hátrány éri azáltal, hogy civil szervezetként gondoskodnak róluk. E méltánytalan és hátrányos megkülönböztetés ellen elsőként a kecskemétiek emelték fel a szavukat. Alkotmánybírósághoz fordultak, illetve kecskeméti látogatásakor átnyújtották petíciójukat Sólyom László köztársasági elnöknek. Szeretnék elérni, hogy a törvényhozók kiiktassák jogi szótárukból az „első és másodosztályú szegények” fogalmát.

Borzák Tibor
Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés