Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Díszpolgári címet vehetett át Szabó József vállalkozó

| Feltöltve: | Forrás: baon.hu | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__29939
Akasztó díszpolgári címét kapta meg Szabó József. A vállalkozó a rendszerváltás kezdetén alapította azt a halgazdaságot és horgászparkot, amely ma a családján kívül még negyven embernek ad munkát. Az akasztói sziki ponty tenyésztése is a nevéhez fűződik.

„Akasztó község fejlesztéséért kiemelkedően jelentős munkát végzett, társadalmi, gazdasági, tudományos téren maradandó alkotásaival emelte, elősegítette a község fejlődését, a község lakosságának gazdasági előrehaladását. Munkájával, az akasztói sziki ponty tenyésztésével, a Halascsárda turistákat vonzó exkluzív környezeti kialakításával öregbítette településünk hírnevét, ismertté tette egész Magyarországon.” Suhajda Antal, Akasztó polgármestere ezekkel a szavakkal méltatta Szabó József három évtizedes tevékenységét, mielőtt átadta a díszpolgári címet a vállalkozónak.

A történet a ’80-as évekre nyúlik vissza. A cégalapító 1982-ben végzett Gödöllőn, az agrártudományi egyetemen, mint gépészmérnök. Közben otthon, Kiskunlacházán a családi hagyományt folytatva kertészkedni kezdett. Közel félhektáros virágkertészetet épített ki. Ez 1987-ig jól ment, de a gázolaj-árrobbanás miatt egyre gazdaságtalanabb volt a növénytermesztés. Új lehetőség után nézett, így jutott el a halászatig. A dunapataji szövetkezettel tárgyalt, amely bérbe adott neki Dunatetétlen környékén egy kisebb területet.

– Szikes vízzáró területet kerestünk, és kibéreltünk hetven hektárt. Ötvenhektáros halgazdaságot építettünk ki, majd ez 2000-re már 250 hektárra bővült – emlékezik vissza Szabó József.

– Ma már 300 hektáron gazdálkodunk, és további 300 hektáron pedig a halak takarmányát termeljük meg. A víz a Soroksári Duna-ágból érkezik a Duna-völgyi-főcsatornán keresztül. Napelemekkel mintegy 150 kW áramot termelünk, a szivattyúkat így működtetjük. Jelenleg 20 tavat és 25 telelőt tartunk fenn. Ebből négy tavat a horgászok rendelkezésére bocsátottunk. Éppen 15 éve, 2004. augusztus 20-án nyitottuk meg a horgászközpontunkat, mely mára igen népszerű lett. A tavakban pontyot, amurt, fekete amurt, harcsát, süllőt, keszegféléket, kárászt, csukát, tokféléket foghat a horgász, aki nálunk tölti szabadidejét – mondta a cégalapító.

Családi vállalkozás keretében viszi a Szabó család az Akasztói Horgászparkot és a Halascsárdát. Szabó József a három gyermekét úgy nevelte, hogy ők gyermekkoruk óta bekapcsolódtak a családi vállalkozás munkájába. Az alapító idén január 1-től adta át a nagy vendégforgalmú Halascsárda vezetését az utódoknak.

– Nem hagytam őket magukra, de egyre kevesebb segítségre van szükségük. A fontosabb dolgokban viszont elfogadják a tanácsomat – mondta a cégalapító. – Ettől függetlenül dolgom akad elég, mivel a 300 hektáros szántóföldi termesztést irányítom. A halgazdasággal is van elég tennivaló. A fejlesztéseket is irányítani kell. A lányom, Czobor-Szabó Andrea viszi a Halascsárdát és a vendégfogadást, a rendezvények szervezője. Az egyik fiam, Szabó Csaba a műszaki dolgokat és a konyhát felügyeli. Szabó Zsolt pedig a számítógépes és a marketingfeladatokat végzi. Mindkét fiamat a szántóföldi növénytermesztésbe és a halászati munkákba is bevonom. Mindhárman olyan diplomát szereztek, amelyeket jól lehet hasznosítani a családi vállalkozásban. A tavak mellett egy kis strandot is üzemeltetünk a kisgyermekes családok részére, és egy olyan rendezvényházat is, amelyben 180 főt tudunk fogadni – vázolta a családi munkamegosztást Szabó József.

Európai hírű pontyot tenyésztenek

A tógazdaság büszkesége az akasztói sziki ponty, amely nagyrészt a Szarvasi P34-es fajta, amely egy úgynevezett nyurga jellegű pikkelyes hal. Anyai vonalon a szarvasi pikkelyes, míg apai vonalon egy amuri vadponty. Az állat nagyon jó izomzatú, félig a vadponty tulajdonságait hordozza, a növekedési erénye a legtöbb fajtát megelőzi. A cég 2016-ban elnyerte a Magyar Gasztronómiai Egyesület Aranyszalag Minőség tanúsítványát. A sziki ponty mára nemzeti eredetvédelmi oltalom alá került. Az uniós elismerése is folyamatban van, már csak a döntésre kell várni. A sziki ponty a termőhelyi adottság és a termeléstechnológia eredménye. Két kiló takarmánnyal egy kiló pontyhúst állítanak elő. A hal zsírtartalma alacsony, húsa vöröses színű.

Többször is elismerték munkáját

Szabó József 2014-ben megkapta a Bács-Kiskun megye Év Innovatív Vállalkozója címet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei szervezetétől. 2015-ben az Akasztó és környéke tűzvédelmének fejlesztésében kifejtett kiemelkedő tevékenységéért kapott elismerést a katasztrófavédelemtől. 2018-ban a Bács-Kiskun megye Év Vállalkozója díjat vehette át a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségétől.

 

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés