Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Elkezdődött Szent II. János Pál pápa emlékéve Lengyelországban

| Feltöltve: | Forrás: magyarkurir.hu | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__30040
A lengyel egyház október 13-án ünnepelte a pápa napját, amelyet 2000 óta minden évben megrendez az Új Évezred Műve Alapítvány, hogy megerősítse Szent II. János Pál pápaságának emlékezetét. Az idei ünnepen megkezdődött az a jubileumi év, amely során Karol Wojtyła születésének 2020. május 18-i századik évfordulójáról emlékeznek meg.

„Keljetek fel! Induljunk útnak!” – ez volt a jelmondata az idei II. János Pál-emléknapnak, amely október 13-ra esik – ekkor volt a Fatimai Szűzanya utolsó megjelenésének 102. évfordulója is.

Idén is számos eseményt rendeztek az egész országban e napon. A varsói Isteni Gondviselés-templomban az eseménysorozat szentmisével kezdődött, amelyet Kazimierz Nycz bíboros (képünkön) mutatott be. „Szeretnénk megismertetni a fiatalokkal II. János Pál életszentségét, nagyságát az imában, szeretetét az Egyház és a Boldogságos Szűz Mária iránt, valamint szolgálatát” – hangsúlyozta homíliájában a varsói érsek.

„Örömmel buzdítjuk nemcsak a fiatalokat, hanem mindenkit, hogy fedezze fel és tanulmányozza Szent II. János Pál tanítását. Nagyrészt neki köszönhetjük azokat a változásokat, amelyek hazánkban végbementek. Bátorsága, bölcsessége és lelkiereje segítettek nekünk, hogy megváltoztassuk Lengyelországot” – nyilatkozta Szent II. János Pál születésének centenáriuma kapcsán Dariusz Kowalczyk, az Új Évezred Műve Alapítvány elnöke.

Az alapítvány, amelyet Szent II. János Pál 1999-es, hetedik lengyelországi apostoli útját követően, 2000-ben hozott létre az ország püspöki konferenciája, minden évben megszervezi a pápa napját, továbbá egy-egy személyiséget kitüntet a szent lengyel pápa apostoli jelmondatáról elnevezett „Totus Tuus” – „Egészen a Tiéd” díjjal. Legfontosabb tevékenységét az oktatás terén fejti ki, segélyben részesítve a tehetséges, de anyagi támogatásra szoruló fiatalokat. A tanulmányi ösztöndíjakat azokból az adományokból fizetik ki, amelyeket minden évben a pápa napján gyűjtenek össze. 2018-ban 1 millió 875 ezer euró (nagyjából 600 millió forint) gyűlt össze erre a célra.

A lengyel püspöki konferencia alapítványa, amely nevével utal II. János Pál pápa 2001. január 6-án közzétett Novo millennio ineunte kezdetű apostoli levelére, követi Wojtyła pápa felhívását „a szeretet újfajta képzelőerejének” megvalósítására. Az új évezred kezdetén apostoli levél 50. pontjában a testvéri szeretetről szólva a szent pápa így buzdított: „Elérkeztünk »a szeretet képzelőerejének« új órájához, amely nemcsak a segítségnyújtás hatékony formáiban jelenik meg, hanem abban a képességben is, hogy közel menjünk a szenvedőkhöz, és szolidaritást vállaljunk velük. Mindeközben szükséges, hogy a segítségnyújtás gesztusa ne megalázó alamizsnában fejeződjék ki, hanem a testvéri osztozás formájában.”

Az apostoli levél 29. pontja világos útmutatás az új évezred keresztényei számára: „Kezdjük újra Krisztusban! Nem »új programot« kell kitalálnunk. A program már megvan: ugyanaz, mint mindig, az Evangélium és az élő Hagyomány öröksége. Végeredményben Krisztus köré összpontosul, őt kell megismernünk, szeretnünk, követnünk, hogy benne részesei lehessünk a Szentháromság életének, s hogy vele együtt átalakíthassuk a történelmet, mígnem beteljesedik az a mennyei Jeruzsálemben. Ez a program nem változik a különféle korokkal és kultúrákkal, még ha számol is a létükkel, hogy őszinte párbeszédet és hatékony kommunikációt folytathasson velük. Ezt a mindenkori programot tekintjük sajátunknak a harmadik évezredben is.”

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés