Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Érseki mise Szent Miklós emléknapján a Barátok templomában

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__29476
Búcsút tartottak Szent Miklós tiszteletére szerda este a Barátok templomában. Az ünnepi szentmisét hagyományosan dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrálta, aki homíliájában felidézte Kecskemét város égi patrónusának életét. Az alkalom végén mikuláscsomagot kapott minden kisgyermek. (Fotók: Mátyus István)

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye első embere elmondta: Szent Miklós Kr. után 270 táján született a törökországi Patara városában, amely akkor a Római Birodalomhoz tartozott. A Miklós név (görögül Nikolasz) jelentése: a nép vitéze.

Szüleit még gyermekkorában elveszítette. Nagybátyjához, az akkori patarai püspökhöz költözött, iskolái elvégzése után maga is pap lett. Egyik zarándokútjáról hazatérve betért Anatólia fővá­rosába, Myrába, ahol a helyiek égi jel hatására püspöküknek választották. Részt vett az I. Egyetemes Zsinat niceai ülésén 325-ben. Püspöki éveit a gyerekek és a szegények megsegítésére szentelte. Egész élete a csodák és a jótékonykodás jegyében telt. A keresztényüldözések alatt elfogták és kínozták, de kivégezni nem merték, így fogságából végül kiszabadult. 52 évig volt Myra püspöke, mielőtt 345 december 5-én örök álomba szenderült. Halála után a csodatettek ajándékával dicsőítette meg az Úr, amiért is a „csodatevő” címet kapta.

Tiszteletét Németországban II. Ottó császár felesége, Theophanu hercegnő honosította meg a 10. században. Myrát 1087-ben mohamedánok foglalták el, akik feldúlták sírját. Bari olasz város kereskedői a tengerészek pártfogójának tartották, és elhatározták, hogy kimentik a szent csontjait. Bariban templomot építettek tiszteletére, amely ma is áll. Oltárán aranykoporsóban helyezték el az ereklyéket. Csontjaiból néhányat Antalyában is őriznek. December 6-át, Miklós napját sok helyen temetése emléknapjaként is számon tartják.

Az ünnepi alkalom végén természetesen idén sem feledkeztek meg a gyerekekről. Egy-egy mikuláscsomagot nyújtott át nekik Kalocsa-Kecskemét érseke.

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés