Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Folynak a Szent Mihály emlékfal felújításának előkészületei

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__7526
Február 11-én, a Betegek Világnapján kijelölték Ladánybenén azt a helyet, ahová a leendő Mária emlékhely kerül. Ezzel párhuzamosan egy másik szakrális helyszín, az úgynevezett Szent Mihály emlékfal felújításának előkészületei is folynak a településen. E munkálatok részleteiről Rácz Sándort, a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete alelnökét kérdeztük.
- Nagyon sok partnerre, segítőre számíthatunk az emlékfal méltó felújításában – számolt be az alelnök. – Király József műemlékvédelmi szakmérnök vállalta, hogy önköltségi áron végzi el a szükséges munkálatokat, de pártolóink között tudhatjuk a Porta Egyesületet, Kiss Vilmos korábbi plébánost, valamint a Kefag Zrt-t, amellyel együttműködési megállapodást kötöttünk az emlékfal eredeti helyén történő felújítására. - Mi volt e szakrális építmény eredeti funkciója? - Egy dülőút mellett áll, amely valamikor nagyon forgalmas út volt, és szőlők övezték. Az építés időpontjára vonatkozóan hiteles forrással ugyan nem rendelkezünk, de a feltételezések szerint 1912-ben épülhetett. Eredeti funkciója az volt, hogy Szent Mihály megvédje a szőlőt a jégveréstől. - Skultéti Árpád festőművész készíti el a falon szereplő Szent Mihály portrét. Milyen ábrázolást álmodott meg? - Szerettünk volna felkutatni emlékeket az eredeti festményről, de sajnos nem tudott ebben segíteni a lakosság, sem fénykép, sem rekonstruálható emlék nem maradt fenn. Így Skultéti Árpád, Ladánybene szülötte és díszpolgára elképzelése szerint születik újjá a kép. Szent Mihály a legtöbb ábrázoláson egyik kezében kardot, a másikban pedig mérleget tart, amelyen a lelkek mérettetnek meg. Az emlékfalra készülő művészeti alkotás nem tér el a hagyományos értelmezéstől, de a tervek szerint az emlékfal eredeti funkciója is meg fog benne jelenni. - Mikor kezdődnek meg a tényleges munkálatok? - Jelenleg le van takarva az emlékfal, így védjük a fagy ellen. Tavasszal, nyár elején látunk hozzá a munkához. Már többen jelezték a lakosság köréből, hogy szívesen segítenek, néhány vállalkozás pedig anyagi támogatással állt mellénk. Az újjáépítéssel párhuzamosan a környezetét is szeretnénk rendbe tenni. Nagy örömünkre szolgál, hogy dr. Bábel Balázs, kalocsa-kecskeméti érsek úr megkeresésemre Szent Mihály napját, azaz szeptember 29-ét jelölte meg, amikor megáldja az emlékfalat. Reményeink szerint ezzel új fejezet indul a nem nagy, de igen díszes és a ladánybeneiek számára fontos építmény történetében. Szeretnénk, hogy zarándokhellyé váljon, s a felszentelést követően is minden évben Szent Mihály napján ünnepségeket tervezünk itt.
Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés