Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Főrendező lett Bodolay Szegeden

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__3988
Januártól dr. Bodolay Géza a Szegedi Nemzeti Színház tagozatvezető főrendezője. 25 évvel ezelőtt ugyanitt diplomázott egy kései reneszánsz előadással. A szegedi teátrum tagjaként rendezte meg Kőszegi Ákossal az ’56-os Hamletet és a Rinocéroszok magyarországi bemutatóját, Tolnay Klárival az Egy pohár vizet, Mentes Józseffel és Kovács Zsolttal a Habot és a Revizort, Király Leventével a Három cilindert, és évekkel később a Bolondok táncát.
Szeged városa 1986-ban, mint fiatal rendezőt kitüntette. Szegeden rendezett először operát (Rossini Házassági szerződését) és operettet (a Csárdáskirálynőt). Utóbb hét esztendeig a budapesti Nemzeti Színház rendezője volt, majd egy évtizeden át - a mostani színházi évad kezdetéig - vezette a kecskeméti Katona József Színházat. Bodolay és Juronics Tamás először a szegedi Próbababák báljában dolgozott együtt, majd számos műben szerepelt közösen nevük: Az ember tragédiájának kecskeméti előadása a karlsruhe-i európai kulturális fesztiválon képviselte régiónkat. Kecskeméti igazgatása idején a színház évadonkénti nézőszáma 67 ezerről 90 ezerre emelkedett. Bodolay sokat rendezett külföldön is: Németország állami színházaiban, valamint Nagyvárad, Kassa és Komárom magyar színházaiban. Legutóbb Wyspiański Menyegzőjét vitte színre a Teatr Słowackiban, Krakkóban, ahol több mint száz évvel ezelőtt a lengyel nemzeti dráma ősbemutatója volt. Előadásait négyszer hívták meg a Pécsi Országos Színházi Találkozó programjába, kétszer volt a POSZT zsűrijének elnöke. Vendégként tanított a szegedi bölcsészkaron és a Berlini Művészeti Egyetemen. Az MTA Színház- és Filmtudományi Bizottságának tagja. Számos színdarabot fordított, prózai művek sorát alkalmazta sikerrel mai színpadra.
Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés