Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Ha jól élsz, minden pillanatod „utolsó” lesz

Portré – Dósa Nikolett

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__29302
Az egyetemista lány nyaranta munkát vállal a kecskeméti uszodában. Szeretné, ha majdan úgy fordulna termőre megszerzett tudása, hogy abból ne csak egy szűk, javakban dúskáló réteg, de az ínségesek is éppoly gazdagon részesüljenek. Vallja, legnagyobb kincs e világon az önzetlen szeretet, mellette pedig a család, a tiszta lelkiismerettel elvégzett munka, testi-lelki egészség, „mert akkor megvan minden”. (Fotók: Dósa Nikolett)

– Mit tekintek értéknek? Nos, ami a világban látható: a test kívánsága, a szem kívánsága, hívságokkal való kérkedés – jellemünkből fakad, ráadásul mind-mind múlandók. Noha vannak álmaim, nem is oly csekélyek, mégsem kívánom, hogy uralkodjanak az életem felett. Ezeknél többre tartom a szolgáló elhivatottságot. Nem feltétlenül azért küzdök estéről estére tankönyveket bújva, hogy később markomat minél több javadalmazás üsse – jóllehet erre kétségtelenül megvan a kísértés. Diplomaosztást követően elérhető szeretnék lenni minden társadalmi réteg számára, beleértve a nélkülözőket is – mondja a fiatal lány, miközben üdítőt kortyolgatunk egy belvárosi kávézó teraszán.

Nikolett vallja, minden okkal történik körülötte. Foglalkoztatják az emberi lét rejtett titkai: mi végre vagyunk a világban? Kutatva keresi mindennek az értelmét, ámbár miértjeire olykor nem talál választ. „Mi haszna a háborúknak azon túl, hogy valamelyik földi hatalmasság területet szerez önmaga javára? Csupán ezért a temérdek áldozat?” – kérdezi kissé bosszankodva.

– Kiváltképp sokat köszönhetek édesanyámnak – veti közbe, és nyomban mosoly ül az arcára, amikor arról faggatjuk, vajon frusztrálják vagy inspirálják a nehézségek. – Anyukám folyton biztat, nagyrészt neki köszönhetem, hogy egyetemre járok. Serkentő szavai, illetőleg Müller Péter író, Popper Péter pszichológus remek írásai – javarészt ezekből nyertem ugyanis szemléletmódot, támpontot az élet útvesztőiben való eligazodáshoz –, mindezek együttesen tették lehetővé, hogy gyermekkorommal ellentétben nem frusztrálnak a kihívások, inkább lehetőségként tekintek rájuk; feladatként, amit élvezet lesz megoldani. Ha pedig mindent elvégzek, amit tervbe vettem, a nap végén nagyon elégedett tudok lenni. (Mosolyog.)

– Sokakban valamiképp igény merül fel a személyem iránt. Rendre kifejtik nekem szívük bánatát. Szokták is emlegetni, helyesen látom a dolgokat, meg szuper tanácsokat adok. Ezt kedvelem leginkább önmagamban. (Nevet.)

– Tettem olyan dolgokat is, amire nem igazán vagyok büszke, de úgy vélem, hibáiból tanul az ember. És idővel eszembe véstem, hogy gondolkodjak, mielőtt megszólalok – jegyezte meg önkritikusan. (Mosolyog.)

Zavarja, hogy manapság szinte mindenki a telefonját bújja az utcán, étteremben, szórakozóhelyen. Képtelenek lettünk megszólítani egymást, legfeljebb írásban kommunikálunk így vagy úgy. Bántja a társadalmi szintű önzés, anyagiasság, nemtörődömség, az erőszak, értelmetlen halál. Hajdanán elképzelhetetlen volt, hogy valakit az utcán oltalom nélkül hagyjanak, manapság pedig egyre többször lehet hallani, segítség híján veszti életét valaki a zsúfolt utcán, tömött villamoson. Hozzáteszi: „panaszkodni nagyon tudunk, ám amikor mozdulni kellene, mindenki lapít”.

– Miután magam mögött hagyom az egyetem kapuit, szeretnék egy megfelelően működő vállalkozást és mellé boldog családot – fogalmaz derülátóan jövőjét illetően.

– Egyik kedvenc írómat, Müller Pétert segítségül hívva üzenem felebarátaimnak: „Utolsó? Csak annyit jelent, hogy sohase felejtsd el a pillanatot. Amíg közönyösen éled az életedet, gépiesen és megszokásból, elsuhannak melletted a nagy dolgok. Semmivé olvadnak az események. De amikor azt mondják: „utolsó", a kép megáll, hirtelen óriásivá növekszik lelkedben a pillanat, és nem felejted el soha. Ha jól élsz, minden pillanatod „utolsó” lesz. Nagy, piros betűs élmény! Ha valamit „utoljára” látsz, jól megnézed. A lelked lefényképezi, és maradandóvá teszi.”

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés