Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Hamvazószerda a Wojtyla Házban

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__30270
Hamvazószerdán elkezdődött a negyvennapos nagyböjti időszak, melynek során a keresztények Jézus feltámadásának ünnepére, húsvétra készülnek. Az alkalomból megemlékezést tartottak a Wojtyla Barátság Központban, ahol dr. Finta József érseki helynök, a Nagytemplom plébánosa beszélt a böjt mibenlétéről, végül hamuból keresztet rajzolt a gondozottak homlokára. (Fotók: Mátyus István)

A bűnbánati időszak hossza Jézus negyvennapos böjtjére utal, melyet a pusztában töltött, mielőtt megkezdte volna nyilvános szolgálatát. A nagyböjt alkalmat ad a lemondásra, a vezeklésre, a befelé fordulásra, a hitben való elmélyülésre és a kiengesztelődésre.

– Mindenki maga tudja, mi vonja el leginkább a figyelmét Istentől: túlzott munkavégzés, alkoholfogyasztás, dohányzás, tévénézés vagy az okostelefon állandó nyomogatása. A lemondás nem lehet öncélú. Nagyobb értékért, az Istenre figyelésért adunk fel valamit. Mi emberek minden pillanatban ki vagyunk téve a fizikai halálnak, porból vagyunk és porrá leszünk. Bűnbánat gyakorlásával még életünkben készüljünk fel az Úrral való találkozásra – fogalmazott József atya.

A hamvazás szertartása e szavakkal ment végbe: „Emlékezzél meg ember, hogy porból vagy és visszatérsz a porba.”

A megemlékezést a Wojtyla-kórus énekhangjai színesítették.

HÁTTÉR:

A nagyböjt latin neve a quadra­gesima, ami magyarul negyvenet jelent, ez egyrészt a böjt hosszát jelzi, másrészt szent szám, amely gyakori a Bibliá­ban. A vízözönt megelőzően negyven napig ömlött az eső a földre, a választott nép negyven évig élt a pusztában, Mózes negyven napig tartózkodott a Sínai hegyen, Illés negyven na­­pig vándorolt a Hórebig, míg Jónás negyvennapos böjtöt hirdetett Ninivében.

Nyilvános működésének kezdetén Jézus is negyven na­­pig böjtölt, föltámadása után pe­­dig ugyanennyi ideig tartózkodott a Földön. Jézus azért böjtölt, hogy megmutassa, a böjt által fel tudjuk venni az ördög el­­len a küzdel­met. Az Új­­­­szö­vet­ségben a fa­­rizeusok gyakran böjtöltek látványosan, ez azonban a külsőség veszélyét hordozta magában, ezért Jézus többször is fel­emel­­te a szavát a képmutatás ellen. Jézus szemében a böjt a gyász jele, tanítványai azonban nem gyászolhattak, mert Őbenne az üdvösség ideje köszöntött be, viszont halála után már a tanítványok is böjtöltek, hiszen a második eljövetelére vártak. Így a böjt új értelmet nyert, nem a gyász és vezeklés jele lett, hanem az eljövendő Úrra való várakozásé.

Napjainkban nagypéntek mellett hamvazószerda az egyetlen szigorúan böjti nap. A katolikus egyház rendelkezései szerint, akik elmúltak 14 évesek, nem fogyaszthatnak húst, a 18 és 60 év közöttieknek pedig háromszori étkezés és egyszeri jóllakás engedélyezett. Emellett nagyböjt péntekjein hústilalom van érvényben, mely nem helyettesíthető imádsággal és jó cselekedettel.

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés