Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Idén is papi áldásban részesültek a Dimenzió Borászat szőlővesszői

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__29594
Kilencedik alkalommal tartottak Szent Vince-napi vesszőszentelést a Wojtyla Barátság Központ szervezésében a Dimenzió Borászat szőlőmezőjén, a Szarkás dűlőben. Az eseményen dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere is jelen volt. (Fotók: Mátyus István)

„Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince!” – így tiszteli a néphagyomány Szent Vince, a hite miatt vértanúhalált szenvedett diakónus ünnepét, akit a keresztény üldözéseket követően szentté avattak, a szőlőtermesztők és a borászok védőszentje lett. A mondóka arra utal, hogy ha nincsenek nagy fagyok, és csapadék is akad bőven, úgy jó bortermésre van kilátás.

Farkas Pál, a Wojtyla Ház programszervező munkatársa konferálásával 2019. január 22-én, kedden délelőtt ezt a régi hagyományt elevenítették fel a Dimenzió Borászat ültetvényében megtartott, a magyar népi kultúrából jól ismert szőlővesszővágással és szenteléssel. A szarkási szőlőben a Város bora díjat eddig három alkalommal elnyert, többszörösen díjnyertes, valamint Virágember-díjjal is kitüntetett Dimenzió Borászat vezetője, Kovácsné Drabant Katalin fogadta a vendégeket a jó hangulatú Vince napi szertartáson. Köztük dr. Szeberényi Gyula Tamást, Kecskemét alpolgármesterét, a Kunsági Női Borrend borlovag-hölgyeit, és a Mathiász János Borrend borlovagjait, továbbá neves borászokat.

A levágott vesszőkről a szakemberek azt mondták, hogy a növény egészséges, a szőlő rügyei és a mellékrügyek szép zöldek. A szőlővesszők rugalmasok, beértek, a háncs és a bél aránya megfelelő. A tél jó része már eltelt, az időjárás nem tett komolyabb károkat a szőlőben. A jelenlegi idő is kedvező, ha nem jönnek komoly fagyok, a hőmérséklet nem csökken mínusz 15 fok alá, nincs oka aggódniuk a gazdáknak.

A szőlőtőkéket idén is dr. Finta József plébános, érseki helynök áldotta meg. Majd a Dimenzió Borászat vendégházába invitálták a résztvevőket, ahol finom disznótoros és persze a házigazdák kiváló borai várták őket.

Előzetesen megemlékeztek a magyar kultúra napjáról, majd dr. Németh Krisztina, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos főmunkatársa idézte fel a Vince-napi vesszőszentelés hagyományának történetét és vázolta az idei szőlőtermés várható kimenetelét. Ezt követően a házigazda Kovácsné Drabant Katalinnak és férjének, vagyis a Dimenzió Borászat tulajdonosainak elismerő oklevelet és egy rézkarcot adott át Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója.

Az étkezést és a meghitt baráti beszélgetéseket Szeberényi Gyula Tamás felszólalása zárta.

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés