Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Idén is papi áldásban részesültek a Dimenzió Borászat szőlővesszői

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__29594
Kilencedik alkalommal tartottak Szent Vince-napi vesszőszentelést a Wojtyla Barátság Központ szervezésében a Dimenzió Borászat szőlőmezőjén, a Szarkás dűlőben. Az eseményen dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere is jelen volt. (Fotók: Mátyus István)

„Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince!” – így tiszteli a néphagyomány Szent Vince, a hite miatt vértanúhalált szenvedett diakónus ünnepét, akit a keresztény üldözéseket követően szentté avattak, a szőlőtermesztők és a borászok védőszentje lett. A mondóka arra utal, hogy ha nincsenek nagy fagyok, és csapadék is akad bőven, úgy jó bortermésre van kilátás.

Farkas Pál, a Wojtyla Ház programszervező munkatársa konferálásával 2019. január 22-én, kedden délelőtt ezt a régi hagyományt elevenítették fel a Dimenzió Borászat ültetvényében megtartott, a magyar népi kultúrából jól ismert szőlővesszővágással és szenteléssel. A szarkási szőlőben a Város bora díjat eddig három alkalommal elnyert, többszörösen díjnyertes, valamint Virágember-díjjal is kitüntetett Dimenzió Borászat vezetője, Kovácsné Drabant Katalin fogadta a vendégeket a jó hangulatú Vince napi szertartáson. Köztük dr. Szeberényi Gyula Tamást, Kecskemét alpolgármesterét, a Kunsági Női Borrend borlovag-hölgyeit, és a Mathiász János Borrend borlovagjait, továbbá neves borászokat.

A levágott vesszőkről a szakemberek azt mondták, hogy a növény egészséges, a szőlő rügyei és a mellékrügyek szép zöldek. A szőlővesszők rugalmasok, beértek, a háncs és a bél aránya megfelelő. A tél jó része már eltelt, az időjárás nem tett komolyabb károkat a szőlőben. A jelenlegi idő is kedvező, ha nem jönnek komoly fagyok, a hőmérséklet nem csökken mínusz 15 fok alá, nincs oka aggódniuk a gazdáknak.

A szőlőtőkéket idén is dr. Finta József plébános, érseki helynök áldotta meg. Majd a Dimenzió Borászat vendégházába invitálták a résztvevőket, ahol finom disznótoros és persze a házigazdák kiváló borai várták őket.

Előzetesen megemlékeztek a magyar kultúra napjáról, majd dr. Németh Krisztina, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos főmunkatársa idézte fel a Vince-napi vesszőszentelés hagyományának történetét és vázolta az idei szőlőtermés várható kimenetelét. Ezt követően a házigazda Kovácsné Drabant Katalinnak és férjének, vagyis a Dimenzió Borászat tulajdonosainak elismerő oklevelet és egy rézkarcot adott át Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója.

Az étkezést és a meghitt baráti beszélgetéseket Szeberényi Gyula Tamás felszólalása zárta.

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés