Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

„Istennel könnyebb a túlélés” - Olofsson Placid atya Kiskunhalason

| Feltöltve: | Forrás: Magyar Kurír | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__5304
Az Egyházmegyei Misszió programsorozata keretében Kiskunhalasra látogat Olofsson Placid atya. A 93 éves bencés szerzetes – akinek hitét, lelki erejét alaposan próbára tette a történelem - pappászentelésének 70. évfordulója alkalmából szentmisét mutat be a Kiskunhalas-felsővárosi (Fácán utcai) plébániatemplomban június 26-án 12 órakor, majd délután 4 órakor előadást tart az Alsóvárosi Főplébánián, a Szent Imre utcai közösségi házban.
A bencés atya raboskodott a hírhedt Andrássy út 60. szám alatti börtönben, majd tíz évig a Szovjetunióban, a mordoviai Potyma lágerében, de hitéhez mindvégig hű maradt. Idős kora ellenére a mai napig jegyesoktatást és rendszeres felnőtt katekézist vezet, népszerű gyóntató, lelkigyakorlatokat tart évente több ízben Budapesten, vidéken és a határokon túl is. Országszerte ismert, népszerű előadó. Élményeit úgy tudja átadni a mai fiataloknak, hogy azok egyszerre kapnak hiteles tájékoztatást az embertelen diktatúra borzalmairól és arról, hogy a Gondviselésben bízó keresztény derű és helytállás az életben minden körülmények között megőrizhető az istenhívő ember számára. Az atya így emlékezett vissze megpróbáltatásaira: "a szenvedést nem szabad dramatizálni". "Nem szabad panaszkodni, mert attól gyengébb lesz az ember. Az öröm elengedhetetlen a túléléshez. Az adott helyzetben meg kell mutatni, az emberi nagyságot az elnyomottnak is, végül pedig Istent nem szabad elfelejteni és kivonni az életből, vele ugyanis könnyebb a túlélés" 2008-ban Mindszenty-emlékéremmel tüntették ki a 93 éves bencés szerzetest. Placid atya 2006-ban Pro Ecclesia, 2005-ben Magyar Örökség, 2003-ban Hit pajzsa díjat kapott. 2005-ben Mádl Ferenc államfő, a Magyar Köztársaság Elnöke Érdemérem kitüntetéssel jutalmazta a 10 évig a Gulágon raboskodó szerzetest.
Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés